Avantajele ordinii și curățeniei asupra psihicului

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Connecticut, citați de descopera.ro, afirmă că dezordinea din locuință sau din spațiul în care lucrăm ne face să ne simțim copleșiți, anxioși și stresați, pe când spațiile ordonate și curate au un efect calmant, cresc productivitatea și capacitatea de concentrare.

Iată principalele beneficii ale ordinii pentru psihic.

Scade nivelul de stres - În cadrul studiului, persoanelor participante li s-a cerut să le ofere cercetătorilor un tur al casei proprii. Cele care considerau că au locuințe dezordonate erau mai predispuse să se confrunte cu oboseala și să prezinte simptome de depresie, din cauza unui nivel crescut de cortizol (hormonul stresului).

Pentru creier, dezordinea înseamnă sarcini nerezolvate, lucru care poate fi extrem de stresant pentru anumite persoane. În perioadele de stres intens, oamenii tind să recurgă la comportamente repetitive precum curățenia, deoarece îi calmează și le dă senzația că au totul sub control.

Crește puterea de concentrare - Dezordinea din casă sau din spațiul unde lucrezi îți poate scădea capacitatea de concentrare, pentru că haosul din jur te distrage de la rezolvarea altor sarcini. Dezordinea limitează, de asemenea, abilitatea creierului de a procesa informații.

Suntem mai productivi și ne putem concentra mai bine într-un mediu de lucru curat și ordonat. Așadar, dacă întâmpini dificultăți de concentrare atunci când lucrezi, încearcă să îți organizezi mai bine spațiul de lucru.

Crește productivitatea - Studiul a dezvăluit cum funcționează procesele cognitive ale creierului uman în fața spațiilor dezordonate, subliniind astfel beneficiile unui mediu ordonat în atingerea obiectivelor personale. Descoperirea lor a evidențiat faptul că atunci când subiecții căutau un anumit tip de obiect țintă, creierul le direcționa atenția, în primul rând, către acea categorie, minimalizând importanța altor obiecte.

Cu cât câmpul vizual este mai încărcat cu obiecte care nu sunt relevante pentru scopul tău, cu atât creierul este obligat să aloce mai mult efort pentru a le filtra, pentru a se putea concentra pe esențial. Acest proces solicitant poate cauza oboseală și poate influența negativ productivitatea și concentrarea.

În contrast, într-un mediu ordonat și minimalist, creierul are mai puține elemente de prelucrat, ceea ce îi permite să își aloce resursele cognitive către sarcinile importante.

Îmbunătățește starea de spirit - Cercetătorii au examinat și modul în care spălatul vaselor poate deveni o practică contemplativă, servind drept mijloc de promovare a stării de mindfulness (o tehnică de ancorare în prezent, o disciplinare a propriei minți și, totodată, un răgaz pe care ni-l oferim de la tumultul vieții cotidiene).

Rezultatele au scos la iveală faptul că participanții care au ales să abordeze spălatul vaselor cu un nivel crescut de conștientizare au experimentat o ancorare semnificativă în prezent, iar aceasta a culminat cu o creștere ulterioară a aspectelor pozitive, precum o stare de spirit mai bună. În același timp, s-a observat o diminuare a efectelor negative, precum nervozitatea.

Practicile bazate pe conștientizare, precum abordarea atentă și conștientă a treburilor casnice, pot contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea stării emoționale.

Te ajută să dormi mai bine - Endorfinele eliberate în timpul activităților casnice pot îmbunătăți inclusiv calitatea somnului. Mai mult decât atât, studiul a evidențiat că un dormitor curat și ordonat poate să influențeze pozitiv calitatea somnului.

Participanții care au petrecut timpul în camere curate și bine organizate au raportat un somn mai profund și mai odihnitor în comparație cu cei care au stat în camere dezordonate. De asemenea, un pat aranjat și o lenjerie curată te ajută să ai un somn mai odihnitor.

(Sursa foto: freepik.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu