Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului, în dezbatere publică

Distribuie pe:

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a lansat, joi, în consultare publică “Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035”.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, documentul programatic național urmărește o dezvoltare planificată a turismului românesc, prin adoptarea unui plan de acțiune care să preîntâmpine provocările sectoriale și să le soluționeze eficient. Strategia națională pentru dezvoltarea turismului 2023-2035 se structurează, astfel, în jurul unei teorii a schimbării și se concentrează pe trei niveluri, în scopul dezvoltării sustenabile a turismului în țara noastră.

Documentul prevede consolidarea, în continuare, a imaginii României ca destinație turistică bine cunoscută, de talie mondială, pe tot parcursul anului, precum și ca destinație care îndeplinește standardele UE în ceea ce privește furnizarea de produse și servicii.

Totodată, strategia are în vedere prețuirea oamenilor, tradițiilor, locurilor, dar și a patrimoniului natural și cultural al României. În prim plan se află și creșterea vizibilității României pe piețele internaționale de turism de prim rang.

“Până în 2035, conform viziunii strategiei, România va urma pașii necesari pentru a deveni o destinație turistică bine cunoscută și de înaltă calitate, care oferă experiențe unice pentru vizitatori. Această dezvoltare va contribui semnificativ la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în comunitățile locale, inclusiv pentru grupurile vulnerabile”, precizează ministerul.

Potrivit sursei citate, pentru implementarea planului de acțiune prevăzut în strategie vor fi elaborate proiecte și programe dedicate, care vor include, printre altele, criterii de eligibilitate, ținte de output și outcome, limitări și cheltuieli eligibile. În acest sens, documentul programatic național va ghida inclusiv autoritățile locale, în stabilirea priorităților de dezvoltare și investiții în sectorul turismului.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind “Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035” pot fi transmise în termen de 30 de zile.

“Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035” se suprapune cu Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, sprijinind Guvernul României în procesul de negociere cu Comisia Europeană, cu privire la acordul de parteneriat și programele operaționale aferente.

Procesul de elaborare a documentului programatic național menționat a început în perioada 2017-2018, în cadrul proiectului Secretariatului General al Guvernului - “Dezvoltarea capacității de management strategic prin operaționalizarea unei structuri de tip Strategy Unit”. Strategia a fost creată, astfel, de experții Băncii Mondiale în urma unui amplu proces de consultare a stakeholderilor din domeniu și a fost actualizată de ministerul de resort în anii 2022 și 2023, conform Hotărârii Guvernului nr. 379/2022. (Agerpres)

Lasă un comentariu