La Universitatea de Vară de la Izvoru mureșului, dr. Predrag Balasevic (Valea Timocului/Serbia): “Dintre toți românii care trăiesc în jurul granițelor României, noi, cei din valea Timocului, n-avem nici cele mai elementare drepturi: Să învățăm și să ne rugăm în limba română”!

Distribuie pe:

Spre deosebire de românii care trăiesc în Banatul Sârbesc (în zona Voivodinei din Serbia), cei cca. 300.000 de români care trăiesc în Valea Timocului, din Serbia de Răsărit, în 154 de sate compact românești și 50 de localități mixte, au fost și sunt lipsiți de cele mai elementare drepturi care ar trebui să se acorde unei minorități etnice, precum dreptul de a învăța și de a se ruga în limba română! Despre instituții culturale și mass-media în limba română, nici vorbă de așa ceva acolo! Dacă românii care trăiesc în regiunea Voivodinei au toate drepturile care se acordă unei minorități etnice, instituții culturale, școli, biserici și mass-media în limba română, cei din Valea Timocului n-au avut NICIODATĂ școli în limba română și nici biserici în care slujbele să se fi ținut în limba română! În ciuda atâtor opreliști, comunitatea de români de acolo dăinuie de sute de ani, numai Dumnezeu știe cum!

Unul dintre etnicii români din Valea Timocului, dr. Predrag Balasevic, este un vechi luptător pentru păstrarea identității etnice a minorității românești din care face parte, fiind și liderul Partidului Neamului Românesc din Serbia. Zilele acestea ne-am reîntâlnit, după câțiva ani, la cursurile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului.

- Salutare, doctore! Mă bucur să te văd!

- Și eu, Aurel! Bun găsit!

- De când nu ne-am mai văzut noi, s-a schimbat ceva în viața comunității românești din Valea Timocului?

- Din păcate, nu! În Serbia, democrația este la început de drum și, în acest context, găsim încă destui oameni cu putere de decizie care sunt ancorați în trecut! Așa că noi, românii din Valea Timocului, suntem în continuare lipsiți de cele mai elementare drepturi, precum dreptul de a învăța în limba maternă, de a ne ruga în biserici în limba română și de a avea mass-media în limba română. Nimic din toate acestea! Precum știi, noi n-am avut niciodată școli în limba română și dacă această situație va continua, limba română nu va mai fi vorbită la noi, în Valea Timocului, odată cu dispariția generațiilor care încă o mai vorbesc! Tinerii de astăzi părăsesc satele noastre, se duc la oraș unde învață alte limbi ori, și mai rău, pleacă în alte țări. Este o stare de fapt pe care trebuie să o acceptăm, dar, în același timp, trebuie să ne luptăm pentru drepturile noastre pentru toții aceia dintre noi care am mai rămas acasă, pentru copiii noștri. Obiceiurile și tradițiile noastre nu trebuie să dispară niciodată!

- Predrag, dar Consiliul Național Vlah”, care este al vostru, al românilor din Serbia, nu vă sprijină în demersurile voastre?

- În primul rând, acest așa zis “Consiliu” a fost ales prin fraudă și nu ne apără drepturile noastre, ale celor care trăim în Serbia de Răsărit! Apoi, trebuie să știți, acest “Consiliu” este o instituție care se află sub controlul statului sârb! Ca să fie și mai clar, noi nu-l recunoaștem!

- Recent, ai reușit ca Partidul Neamului Românesc, al cărui lider ești, să aibă o filială la Belgrad!

- Să știi, n-a fost ușor deloc! Pentru prima dată am ieșit din arealul nostru, în care trăiește o importantă comunitate de români, și ne-am poziționat, și geografic, dar și politic, în capitala Serbiei, pentru a avea o mare vizibilitate, dar și pentru că și acolo, la Belgrad, trăiesc destui români. Interesul nostru comun este să ne păstrăm identitatea etnică, să ne păstrăm tradițiile și obiceiurile noastre, dar în primul rând să ne păstrăm limba maternă, adică identitatea.

- De ani și ani, veniți și plângeți pe umărul Țării Mamă...

- Da, inclusiv aici, la Izvoru Mureșului. Din păcate, în România au fost/sunt tot felul de autorități care se ocupă cu problemele românilor de pretutindeni, unde găsim tot felul de indivizi care nu cunosc problemele românilor care trăiesc în jurul granițelor României, care sunt puși politic în acele funcții, și de aici încep problemele în relațiile noastre! Ba mai mult, poate n-o să crezi, dar am întâlnit și reprezentanți oficiali ai statului român în Serbia care, în loc să sprijine comunitatea românească, mai mult ne încurcă, ca să nu spun mai mult, că apără interesele statului sârb! Nu-ți vine să crezi, nu?!

Încă ceva, noi vedem cum, zi de zi, în Serbia, comunitatea maghiară de acolo este ajutată de statul maghiar din toate punctele de vedere, inclusiv cu investiții în zonele locuite de unguri, lucruri la care noi numai visăm că se vor întâmpla în viitor. Românii din Valea Timocului așteaptă un sprijin financiar mai mare din partea României, inclusiv prin finanțarea activităților noastre culturale, care în ultima perioadă n-au mai fost sprijinite/finanțate! Zic încă o dată, ca să se știe!

Aurel Rațiu

Izvoru Mureșului, 18 august 2023

Lasă un comentariu