Fumatul în adolescență distruge materia cenușie

Distribuie pe:

Un studiu realizat recent de cercetătorii britanicii de la universitățile Cambridge și Warwick și de cei chinezi de la Universitatea Fudan, citați de descopera.ro, arată că creierul adolescenților care se apucă de fumat este diferit de cel al tinerilor nefumători, descoperirea putând ajuta la tratarea și prevenirea dependenței de nicotină de la o vârstă fragedă.

“Adolescenților care încep să fumeze țigări până împlinesc vârsta de 14 ani le lipsește o cantitate semnificativă de materie cenușie într-o secțiune a lobului frontal stâng al creierului.

Rezultatele studiului indică faptul că adolescenții cu mai puțină materie cenușie în lobul frontal stâng au o funcție cognitivă redusă și, astfel, sunt mai mari riscurile ca aceștia să încalce regulile și să dezvolte obiceiuri dăunătoare, precum fumatul.

Lobul frontal stâng este asociat cu luarea deciziilor și cu încălcarea regulilor. Materia cenușie este țesutul creierului care procesează informația, iar dezvoltarea sa atinge apogeul la oameni în anii adolescenței. De remarcat este și faptul că partea dreaptă a aceleiași regiuni din creier avea și ea mai puțină materie cenușie la adolescenții fumători.

Lobul frontal drept al creierului este asociat cu căutarea de senzații, iar noi am descoperit că această parte a creierului se micșorează la adolescenții care fumează în mod regulat, ceea ce poate duce la dependență și afectează modul în care tinerii caută să simtă plăcere.

Sperăm că toate aceste rezultate vor putea ajuta la felul în care se intervine și se încearcă prevenirea cazurilor în care adolescenții se apucă de fumat, înainte să apară dependența. Fumatul este cel mai întâlnit comportament adictiv din lume și, totodată, o cauză principală de deces la adulți.

Inițierea obiceiului de a fuma are cele mai mari șanse să se întâmple în timpul adolescenței. Orice mod de a detecta această intenție ne ajută să putem interveni la țintă, ceea ce ar putea salva milioane de vieți.

Menționăm două tipuri de tratament care poate să ajute în tratarea dependenței de fumat și care ar putea beneficia de pe urma descoperirilor făcute de noi: medicamentele psihotrope și stimularea magnetică transcraniană, o metodă non-invazivă de neurostimulare”, explică oamenii de știință. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu