Guvernul a prelungit termenul de cumpărare a vechimii în muncă

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat, ieri, 31 august 2023, o Ordonanță de Urgență privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice, document care prevede, printre altele, prelungirea perioadei în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limită de vârstă, până la data de 31 decembrie 2024, se arată într-un comunicat remis presei.

Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.

Această facilitate se adresează celor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei.

Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Stagiul minim de cotizare este 25 la sută din salariul minim brut - de 3.000 de lei, adică 750 de lei pe lună (9.000 de lei pe an).

Potrivit datelor de la Casa de pensii, din 2020 până acum, la nivel național, peste 25.000 de mii români și-au cumpărat vechime în muncă și au cotizat cu aproape 280 de milioane de lei. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu