Drumuri europene

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Celebru pod suspendat și mobil peste râul Tamisa din Londra, Anglia, construit între 1888-1894, cu două turnuri la capete legate între ele prin pasarele (2 cuv.). 2) În Lună! - Oraș în Austria, capitala Stiriei, situat pe râul Mur, cu un farmec de necontestat dat de clădiri precum Casa Artelor sau Palatul Eggenberg. 3) Al doilea oraș ca mărime din Norvegia, considerat o poartă de intrare în lumea fiordurilor, cu cheiul Bryggen pe care se află Torget, piața de pește și cu un funicular unic în țară - “Riviera rusească” mai este numit acest mic oraș, situat pe malul Mării Negre, în apropierea Munților Caucaz. 4) Cântăreț și compozitor leton - Cel mai mic stat din lume, de fapt o cetate enclavă în capitala Italiei, Roma; Servește drept centru spiritual al credincioșilor romano-catolici din întreaga lume și este dominat de Catedrala Sfântul Petru, cea mai mare biserică din lume. 5) Vin utilizat de vechii greci ortodocși la Sfânta Liturghie - Fost oraș în Israelul antic, menționat în Biblie - Petre Brașoveanu. 6) “Amyotrophic Lateral Sclerosis” (acronim) - Mic stat insular în Marea Mediterană cu o istorie uriașă; Are capitala la Nicosia, iar alte atracții turistice sunt stațiunea de vacanță cosmopolită Paphos și Ayia Napa, considerată capitala petrecerilor de vară din Marea Mediterană. 7) Coborârea din Eiffel! - Oraș-port la Marea Adriatică, în sud-estul Muntenegrului, cu fortăreața Haj-Nehaj, Castelul regelui Nikola și un măslin de peste 2000 de ani - “University Analytics and Institutional Research” (acronim). 8) Sfeclă - Fost club de fotbal din Amsterdam, Țările de Jos. 9) Cel mai mare oraș-port din Germania, situat pe fluviul Elba, cu mai mult de 64 de canale și 2.500 de poduri, cu Biserica Sfântul Mihail, având cel mai înalt turn cu ceas din țară și cea mai vestită clădire Chilehaus, care se ridică asemenea unei corăbii de linie imense, - Intrarea în Saherwood! 10) Cel mai important monument preistoric din Anglia, datând de peste 3000 de ani, format din patru cercuri concentrice, situat în comitatul Wiltshire, dedicat inițial zeilor, construit din blocuri de piatră imense înalte de 6 m și cântărind până la 50 t, devenit de-a lungul timpului un loc cu semnificație religioasă al cultelor neopăgâne. 11) Oraș în Toscana, Italia, situat la gura de vărsare a fluviului Arno în Marea Mediterană, cu Piața Domului, cunoscută și ca Piața Miracolelor, cu Catedrala construită din marmură albă și colorată în stil romanc-pisan și faimosul Turn înclinat, având o clopotniță înaltă de 56 m - Raiul exclusivist al Italiei, este considerată această Coastă a Golfului Salerno, cu stânci abrupte care coboară în Marea Tireniană, cu panorame fascinante ce pot fi observate de-a lungul “Căii Zeilor”.

VERTICAL: 1) Oraș în vestul Germaniei pe râul Neckar, în Landul Baden-Wuttemberg, care îmbină atmosfera unui centru medieval cu fațeta colorată tipică unui oraș studențesc și cosmopolit. Partea veche include edificii din secolele XIV-XVIII, printre care și Castelul cu același nume, azi muzeu - Intrarea în Split! 2) Lac cu apă dulce în nord-vestul Rusiei, al doilea ca mărime din Europa, pe întinderea căruia se găsesc 1.650 de insule, printre care și Kizhi, cu un celebru ansamblu arhitectural format din 90 de monumente din lemn - Oraș în Finlanda, renumit pentru concursurile de sărituri cu schiurile desfășurate pe trei trambuline, dar și pentru Sibelius Hall, cea mai mare clădire din lemn construită în ultimii 100 de ani în țară. 3) Capitala Italiei, unul din cele mai frumoase și vechi orașe din lume, cu Colosseum, Panteonul, Fontana di Trevi, Columna lui Traian sau Forumul Roman - Localitate în Achaea, Grecia. 4) Oul englezilor - “Orașul...”, mai este numită capitala Serbiei, Belgrad - “Muzeul Național de Artă” (acronim). 5) “Rethinking Responsive Education Ventures” (acronim) - Dans popular românesc, cu ritm vioi și dansatorii prinși în cerc (pl.). 6) Provincie istorică din sud-estul României, în care se găsesc orașele Timișoara, Arad, Reșița sau Lugoj - Pace la finlandezi. 7) Roz pe margini! - Sat în comuna Săvârșin, județul Arad, cu o biserică ridicată în anul 1759 - Castel în localitatea cu același nume, situată pe râul Reka din Slovenia, menționat încă din 1213. 8) Oraș în provincia istorică Transilvania, cu un centru istoric bine conservat, o mulțime de turnuri și cu Complexul Național Astra, Muzeul Brukenthal sau Podul Minciunilor, fostă capitală a europeană a culturii în anul 2007 - “Good Night AII” (acronim). 9) Pictoriță de origine română, bună prietenă cu Eugen Ionescu și Victor Brauner, al cărei nume îl poartă o stradă din Madrid, Spania (Maria) - Fluviu italian, care formează cea mai bogată câmpie a țării; traversează orașele Torino, Ferrara și Piacenza, înainte de a se vărsa printr-o deltă în Marea Mediterană, în apropiere de Veneția - Indicativul automobilistic al județului Galați. 10) Mică insulă în Marea Tireniană, situată la intrarea în Golful Napoli, vestită pentru fascinanta Grotă Albastră și vilele împăratului roman Tiberius - Comandant. 11) Castel care reprezintă cea mai veche construcție din capitala Scoției și oferă o panoramă deosebită a orașului, la care, pe Piatra Destinului, au fost încoronați mulți monarhi ai Scoției.

Dicționar. IGO, NAMA, TOB, RAP, PAOS, EGG, RAUHA, PREM, DROC.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Din gară în gară”, apărut în 30 august 2023: CALIMANESTI, ORAVITA, IIS, MAI, SA, ANTA, AD, HUSI, AUL, N, GA, AALI, N, EN, LITS, AHI, SEBES, IS, AT, T, O, TP, OALA, IC, TEIUS, M, BARTOLOMEU, PLOIESTISUD.

Lasă un comentariu