Prelungirea polițelor de asigurare auto

Distribuie pe:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că a fost prelungită valabilitatea polițelor încheiate de asigurători aflați în procedură de insolvență cu 90 de zile, pentru a proteja 17% din parcul național auto.

“În urma deschiderii procedurii falimentului unei societăți de asigurare cu efect asupra aproximativ 1,7 milioane contracte RCA, Ministerul Finanțelor a promovat astăzi un OUG care să reglementeze prelungirea cu 90 de zile a termenului de încetare a polițelor de asigurare/reasigurare”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de socializare a instituției.

Astfel, termenul va fi de 180 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

“În acest mod prevenim un real pericol în ceea ce privește scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul național auto. Acum, reglementăm termene mai mari în care vor înceta de drept contractele de asigurare ale asiguratorului cu o cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, aflat în procedură de insolvență la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, a scris ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina de socializare.

Guvernul a decis, joi, prelungirea cu 90 de zile, până la 8 decembrie, a termenelor contractelor de asigurare RCA încheiate de asiguratorii aflați în procedură de insolvență, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

“Trebuie să menționez și prelungirea, printr-o ordonanță de urgență, aprobată de Guvern astăzi, a termenelor în care contractele de asigurare încheiate cu asiguratorul cu o cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor RCA și aflat în procedură de insolvență încetează de drept. Astfel, pentru polițele de asigurare, reasigurare încheiate de societățile de asigurare reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare, la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept, de 90 de zile, respectiv 150 de zile, prevăzute de lege, se prelungesc cu 90 de zile”, a precizat Mihai Constantin.

El a menționat că “măsura este necesară pentru asigurarea protecției contractanților și beneficiarilor de asigurări, pentru stabilitatea pieței de asigurări și pentru evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor înregistrate pe teritoriul României”.

“În consecință, noul termen de valabilitate devine 8 decembrie 2023”, a mai precizat Constantin.

Încă de săptămâna trecută, Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat că polițele RCA pot fi cumpărate în avans cu două luni după modificarea Normei 20, iar denunțarea polițelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile.

Acesta a susținut că, în cazul în care termenul de denunțare va fi extins până în decembrie, ar scădea cu mult numărul de polițe ce ar mai fi valabile, probabil undeva la 700.000 - 800.000 de la 1,5-1,6 milioane de polițe, număr care poate fi absorbit de piață fără probleme mari, având în vedere că mai sunt doar șase companii de asigurări autorizate pe RCA și două pe pașaport european. (Agerpres)

Lasă un comentariu