Parteneriat cu OLX pentru prevenirea traficului de persoane “Siguranța are prioritate !”

Distribuie pe:

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și OLX, platforma online lider în vânzări și cumpărări, au lansat, recent, campania online de prevenire a traficului de persoane exploatate prin muncă “Siguranța are prioritate!”. Aceasta are drept scop informarea și educarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la riscurile ce pot apărea în acest proces și de a le oferi instrumentele necesare pentru a-și proteja drepturile și a-și asigura siguranța.

“În contextul în care mulți cetățeni români își doresc să lucreze în străinătate și se confruntă cu provocări precum falsificarea ofertelor de muncă, exploatarea prin muncă și traficul de persoane, OLX și ANITP își unesc forțele pentru a le oferi acestora informațiile necesare pentru a se proteja în timpul procesului de căutare. Începând din luna august 2023, OLX va include în platforma sa informații relevante pentru cei care caută un loc de muncă, cu privire la modalitățile de verificare a legalității firmelor de intermediere a forței de muncă și a firmelor angajatoare. Utilizatorii vor fi încurajați să verifice cu atenție orice ofertă de muncă primită și să solicite toate documentele legale necesare, cum ar fi certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului sau lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui județ.

De asemenea, OLX și ANITP vor promova principiile etice și juridice ale procesului de recrutare și vor oferi sfaturi cu privire la semnarea contractelor de muncă, precum verificarea salariului oferit în raport cu costurile de trai în țara de destinație. Totodată, se va sublinia importanța cunoașterii limbii țării în care se va desfășura activitatea și se va avertiza asupra riscurilor asociate semnării contractelor cu clauze evazive. Pentru o mai bună protecție împotriva traficului de persoane și a exploatării prin muncă, OLX și ANITP încurajează persoanele care se confruntă cu astfel de situații să rețină informații relevante despre locația în care se află, să informeze persoanele din jurul lor despre statutul lor de victimă a traficului de persoane și să solicite ajutor prin intermediul liniei telefonice gratuite sau a reprezentanței diplomatice a României din țara respectivă”, preciza comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P.

Cei interesați pot obține mai multe detalii, dar și sprijin în găsirea unui loc de muncă sigur și legal, accesând platforma OLX sau pot contacta ANITP la numărul de telefon 0 800.800.678 (gratuit în România) sau la numărul de telefon 021.313.31.00 (pentru apeluri din străinătate).

(V.B.B.)

Lasă un comentariu