Recomandări pentru o relație de cuplu reușită

Distribuie pe:

Relațiile sociale, în general, sunt cele care dau sens vieții, însă relațiile de cuplu sunt de departe cele care ne definesc calitatea vieții de zi cu zi, motiv pentru care este necesar ca acestea să fie cultivate continuu cu răbdare, sinceritate și afecțiune.

În opinia psihologilor specializați în relații maritale, citați de eva.ro, pentru a avea o relație adevărată în doi, trebuie să acceptăm că există bine și rău, urcușuri și coborâșuri, dificultăți și reușite, însă comunicarea și iubirea înving întotdeauna. Iată câteva sfaturi în acest sens.

Partenerul nu este responsabil de fericirea ta - Dacă nu te iubești pe tine mai întâi, partenerul nu va putea face nimic în această privință. Dimpotrivă, el va reflecta lipsa ta de iubire de sine și de încredere în sine. Mulți oameni intră în relații din motive greșite. Se simt singuri și doresc ca cineva să îi aprecieze, deoarece nu se pot prețui singuri. Dar atât timp cât vrei ca partenerul să te facă să te simți bine cu tine însăți, îl îndepărtezi. Partenerul tău nu este responsabil pentru fericirea ta.

Trebuie să o găsești în tine, indiferent dacă ești sau nu într-o relație. Aceasta poate fi o lecție grea, dar îți oferă libertate. Dacă vrei să faci o relație să funcționeze, concentrează-te mai întâi pe tine, fii tu sursa propriei iubiri și fericiri. Dacă nu te iubești pe tine însăți, atragi doar oameni care îți reflectă energia.

Nu renunța la tine - Când ne găsim un partener, ne simțim atât de fericiți încât este foarte ușor să uităm de ceea ce ne dorim și avem nevoie. Am putea chiar să ne compromitem propria identitate pentru a petrece mai mult timp cu el. Cu cât suntem mai implicați în relație, cu atât ne obișnuim să facem mai multe lucruri împreună.

Dar acest lucru este extrem de periculos pentru orice relație. Când renunțăm la hobby-uri, obiective și prieteni pentru a putea petrece mai mult timp împreună, facem relația codependentă și, din această cauză, nu va funcționa niciodată și nici nu va dura.

Este vital să îți aloci timp doar pentru tine și spațiu în care faci ceea ce îți place. Pe măsură ce faci ceea ce îți place, îți încarci bateriile și apoi te simți mai fericită și împărtășești acea fericire cu partenerul tău. Este crucial pentru amândoi să vă păstrați identitatea.

Avem experiențe și convingeri diferite - Ne purtăm pe umeri bagajele rănilor nevindecate oriunde mergem. Mulți dintre noi se așteaptă ca, odată ce suntem într-o relație, să putem preda bagajul celuilalt și el să ne ajute să îl cărăm. Așa că dăm vina pe partener când lucrurile nu merg așa cum ne dorim sau când nu ne simțim bine.

Partenerul nu este cauza problemelor tale. Uneori, le declanșează, dar el doar scoate la suprafață unele răni nevindecate pentru ca tu să te eliberezi. Cu toții am avut anumite experiențe neplăcute în trecut (în familie, la școală, în alte relații). Durerea nu dispare de la sine, pentru că există energie blocată pe care trebuie să o eliberezi în mod conștient. În caz contrar, va rămâne acolo și va atrage momente dureroase similare până când vei decide să o vindeci.

Fii ca o carte deschisă - Există o mulțime de sfaturi despre cum să păstrezi misterul și să menții atracția, însă, dacă vrei să creezi o relație de durată, construită pe încredere, atunci ignoră acest sfat. Dacă nu comunici exact ceea ce vrei, ce gândești și ce ai nevoie, partenerul tău va lua totul așa cum i se dă, iar acest lucru duce la neînțelegeri.

La fel, dacă el nu îți spune exact cum stau lucrurile, atunci gândul tău creează scenarii negative. O bună comunicare este foarte importantă, așadar spune întotdeauna exact ce vrei și ce simți.

Nu încerca să pui stăpânire pe viața lui - Partenerul nu este al tău, chiar dacă sunteți împreună de 30 de ani. Nimeni nu ne aparține. Adevărul este că ne-am născut singuri și vom pleca singuri din această lume. Partenerul are propriile hobby-uri și visuri, la fel ca tine, și fiecare ar trebui să își urmeze inima și să facă ceea ce îi place. Orice control este ca otrava.

Cu toții avem liber arbitru și asta înseamnă că nu toată lumea va acționa întotdeauna așa cum ne dorim. Dacă depășește limita standardelor tale, gândește-te dacă trebuie să mai continuați, dar nu îl poți ține captiv.

Oferă-i sprijin - Fii cel mai mare sprijin pentru partenerul tău. Când el este fericit, relația voastră va fi mai relaxată. Nu există nimic mai rău decât o persoană care își îngroapă visele și apoi, la un moment dat, se uită înapoi și este deprimată și regretă că nu a făcut ceea ce și-a dorit.

Dacă într-adevăr îți iubești partenerul, vrei să faci ceea ce îl face fericit și să creezi un mediu de susținere și încredere reciprocă. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu