Ciucă: Nu trebuie deloc să ne fie rușine să optăm pentru un liceu tehnologic, “meseria este brățară de aur”

Distribuie pe:

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, prezent luni la deschiderea anului școlar la Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj, a apreciat în discursul său că nu trebuie să fie o rușine în a opta pentru un astfel de liceu și o școală profesională, afirmând că “meseria este brățară de aur”, și că este nevoie de dezvoltarea acestui segment de învățământ pentru a se putea asigura forța de muncă necesară în economie.

“La noi, la români, se spune așa, am învățat cu toții, că «meseria este brățară de aur». Într-adevăr, avem nevoie să dezvoltăm și acest segment prin care să putem să asigurăm forța de muncă necesară pentru o economie în plină dezvoltare. Avem nevoie ca, dincolo de tot ceea ce poate să însemne impactul tehnologic, să ținem cont că, totuși, această tehnologie are înapoia bancurilor de lucru, înapoia comenzilor care se dau pentru a putea să funcționeze intervenția omului”, a declarat Nicolae Ciucă.

El și-a exprimat aprecierea pentru tot ceea ce se desfășoară în școala dual profesională de la Blaj și în general din județul Alba, amintind că a mai vizitat în trecut școli similare din Alba Iulia și că a participat chiar la o zi a porților deschise pentru învățământul dual profesional.

Ciucă a menționat că a ales să vină la Blaj pentru că este “un exemplu de bună practică” în ceea ce înseamnă dezvoltarea învățământului dual profesional, adăugând și că apreciază foarte mult relația de parteneriat care există între autoritățile locale, cele județene și investitorii din județul Alba.

“Nu întâmplător, în Alba discutăm de industria de automotive foarte bine dezvoltată, și aici, în Blaj, și la Sebeș, plus celelalte dezvoltări care sunt la nivel de județ. Este un exemplu de bună practică și nu trebuie deloc să ne fie rușine să optăm pentru o școală, pentru un liceu tehnologic, cum este acesta, și ulterior să putem să ne continuăm studiile și, de ce nu, să râvnim către un nivel de performanță și pregătire profesională superior”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

El a dat și exemplul unor tineri din Alba care, după ce au terminat o școală profesională, au finalizat liceul la seral și apoi s-au înscris la o facultate tehnică.

“Deci, iată că sunt exemple prin care putem să ne asigurăm și un parcurs profesional și un parcurs în ceea ce înseamnă desăvârșirea pregătirii intelectuale”, a punctat acesta.

Nicolae Ciucă i-a felicitat pe elevi că au optat pentru o astfel de școală și pe părinți că i-au încurajat să facă acest pas.

Acesta le-a mai transmis tinerilor, în contextul în care “se discută foarte mult în ultima perioadă de timp de o serie întreagă de probleme pe care le întâmpinăm în școli, în apropierea școlilor”, să se comporte “cât se poate de empatic, cu prietenie maximă, cu înțelegere, cu toleranță față de colegi” și să stea departe de tot ceea ce poate să îi abată de la drumul normal, în mod deosebit la această vârstă.

Un număr de 302 elevi urmează învățământul profesional la Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj, la Școala Duală, majoritatea absolvenților din ultimii ani fiind angajați la cele două companii, BOSCH și IAMU, implicate în proiect. (Agerpres)

Iohannis: Consumul de droguri în rândul tinerilor - alarmant; subiectul - inclus pe ordinea de zi a următorului CSAT

Consumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen alarmant, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

“Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale”, a spus șeful statului, la deschiderea anului școlar.

El a subliniat importanța comportamentelor preventive și responsabile.

“Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că prin educație și conștientizare se poate “construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări”. De asemenea, președintele Iohannis a punctat că este vital să fie implementate programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase. (Agerpres)

Lasă un comentariu