Austria respinge cererea șefei Comisiei Europene de a primi România și Bulgaria în Schengen

Distribuie pe:

Austria a respins apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunțe la opoziția sa față de aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, susținând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulație nu are niciun sens.

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României și a Bulgariei în Schengen “fără nicio întârziere”.

Totuși, Viena a respins rapid solicitarea. “În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în Europa și, în multe țări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania și Polonia”, a declarat ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, citat joi de Euractiv.

“La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a adăugat el.

Austria blochează aderarea celor două țări (la Schengen), temându-se de un aflux de migranți ilegali. Potrivit guvernului austriac, România și Bulgaria nu și-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două țări la Schengen.

Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România și Bulgaria au devenit deja un model “arătând cele mai bune practici, atât în ceea ce privește azilul, cât și returnările” de migranți.

“Bulgaria și România au dovedit că fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le primim în sfârșit, fără nicio întârziere”, a adăugat șefa Comisiei Europene în discursul său privind starea UE.

Insistența guvernului austriac de a bloca intrarea celor două țări est-europene în Schengen a fost criticată și de partidul liberal NEOS, aflat în prezent în Opoziție.

“Acesta este un apel direct către guvernul federal austriac de a ridica în cele din urmă veto-ul său incalificabil și antieuropean”, a declarat eurodeputatul Claudia Gamon pentru agenția de presă APA, după încheierea discursului Ursulei von der Leyen în plenul Parlamentului European. (Agerpres)

(Foto: Inquam Photos / George Calin)

Lasă un comentariu