Ziua Artileriei și a Rachetelor Antiaeriene

Distribuie pe:

La 19 septembrie este aniversată Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene. În 1916, în timpul manevrei de la Flămânda, executată de Armata a 3-a, a fost doborât primul avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, conform www.mapn.ro.

Primele unități specializate ale Armatei Române în lupta contra aeronavelor datează din 1916, anul apariției artileriei antiaeriene ca tip de armă distinct, cu rol, misiuni și structură specifice. La 15 august 1916 a fost înființat Corpul Apărării Antiaeriene, având ca obiectiv apărarea Capitalei, conform www.forter.ro.

Dată fiind importanța folosirii în luptă a mijloacelor de atac din aer și de apărare împotriva acestora, această armă a cunoscut o evoluție rapidă, prin dotarea Corpului Apărării Antiaeriene cu mijloace noi, prin stabilirea obiectivelor militare și civile care impuneau apărare antiaeriană și prin repartizarea mijloacelor în funcție de importanța strategică a obiectivelor de interes deosebit.

Artileria antiaeriană a participat, în cadrul Armatei Române, la luptele Primului Război Mondial, în Capitală și în împrejurimi, pe Valea Prahovei, în Dobrogea, în Brașov, Turnu Severin, în campaniile din Est și din Vest. Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus schimbări majore privind organizarea, înzestrarea și întrebuințarea în luptă a artileriei antiaeriene, determinate de evoluția și de rolul tot mai importante ale capabilităților aeriene ale adversarului. Dezvoltarea acestei arme a continuat în perioada postbelică. A fost nevoie de o adaptare ulterioară contextului geopolitic post-război rece. După integrarea României în NATO, în 2004, apărarea antiaeriană a cunoscut un rol aparte în ansamblul de apărare colectivă al Alianței Nord Atlantice, unități specifice ale Armatei Române participând la exerciții comune cu state aliate și partenere.

Programul de înzestrare al Armatei Române cuprinde și o importantă componentă de apărare aeriană, respectiv sistemul de rachete sol-aer PATRIOT cu bătaie mare, destinat Forțelor Aeriene Române. Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare pentru o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte integrantă a spațiului aerian al NATO. Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea “Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. La 26 februarie 2020, a fost finalizată procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete “HIMARS” prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare la sediul Ministerului Apărării Naționale, potrivit MApN. Legea n. 46/2018 pentru realizarea “Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptată, la 21 februarie 2020, de Camera Deputaților, for decizional, și promulgată de președintele Klaus Iohannis la 23 februarie 2020. Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, indică MApN. (Agerpres)

Lasă un comentariu