Marcel Ciolacu: Spania va introduce pe agenda Consiliului UE din octombrie sau decembrie aderarea României la Schengen

Distribuie pe:

Spania, în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene, susține aderarea României la spațiul Schengen și are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi - fie în octombrie, fie la 4 sau 5 decembrie, în cadrul Consiliului miniștrilor de interne din UE. Toate celelalte state - în afara Austriei - susțin aderarea României, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu pentru publicația austriacă “Der Standard” publicat vineri.

El a afirmat că va da în judecată Austria dacă își va exercita din nou abuziv dreptul de veto împotriva aderării României la Schengen.

“În cazul în care cancelarul (Karl) Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca în calitate de prim-ministru să atac decizia Austriei la Curtea Europeană pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de ne-aderare'', a spus Ciolacu. Potrivit premierului, paguba se ridică la cel puțin două procente din PIB.

Însă, în opinia sa, cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent.

“În mod normal, statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru'', a spus Marcel Ciolacu.

El a relevat în interviu că Nehammer a informat autoritățile române abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE din decembrie 2022 că nu va susține aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităților și al populației române.

“Ceea ce nu pot nici eu accepta este declarația conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Nu este adevărat nici ce susține Nehammer, anume că prin România are loc o migrație foarte activă. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuțiilor acest subiect'', a susținut șeful executivului român.

“Avem la acest moment un singur agresor în Europa și de aceea ar fi fost tocmai acum momentul cel mai prielnic pentru a demonstra solidaritate în interiorul UE. Austria este la fel de neutră ca și Republica Moldova. Nu poți pretinde securitate la nivel european și să te aștepți ca împreună cu România și alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să privești cum se străduiește financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în același timp să refuzi aceleiași Românii un drept fundamental ca aderarea la Schengen!'', a comentat Ciolacu. (AGERPRES)

Lasă un comentariu