Iohannis: Lupta împotriva corupției trebuie să rămână o preocupare constantă

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că lupta împotriva corupției trebuie să rămână o “preocupare constantă”.

“Lupta împotriva corupției trebuie, însă, să rămână o preocupare constantă. Combaterea corupției la nivel înalt are nevoie și pe mai departe de eforturi constante și de rezultate palpabile. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să se reconfirme prin fiecare anchetă realizată

cu profesionism într-un termen optim și cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale”, a spus șeful statului la reuniunea “Justiție 2023: prioritățile sistemului de justiție și Raportul privind statul de drept - context național și european”, organizată de Ministerul Justiției.

El a subliniat că misiunea sistemului judiciar rămâne una fundamentală pentru parcursul unui stat democratic.

“O justiție independentă și puternică ne asigură că genera-țiile viitoare vor putea trăi într-o țară în care legea este respectată, în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt protejate în mod efectiv, iar fiecare cetățean își poate valorifica potențialul”, a arătat Iohannis.

El a mai spus că, într-un context internațional complicat, într-o perioadă marcată de crize suprapuse, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, în spiritul valorilor pe care s-a clădit Uniunea Europeană, precum respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității, a statului de drept și a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale.

Șeful statului a apreciat că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate de a consolida acest important succes de etapă și de a investi într-un sistem judiciar puternic, inclusiv prin măsuri precum evaluarea și actualizarea legislației privind cadrul de integritate sau programe de formare în domeniul integrității.

“Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optimă, accelerarea procesului de digitalizare, dialogul în interiorul acestui sistem, asigurarea securității raporturilor juridice sunt doar câteva dintre subiectele care trebuie să rămână în atenția tuturor decidenților chemați să identifice soluții viabile. În același timp, creșterea eficienței actului de justiție, promovarea integrității în viața publică, lupta împotriva corupției la toate nivelurile și consolidarea capacității instituțiilor din sistemul judiciar nu se opresc prin ridicarea MCV”, a adăugat el.

Președintele Iohannis a menționat că aceste obiective sunt parte integrantă din viața societății românești, iar la nivelul UE, România se va înscrie în continuare în tabloul general european, alături de toate statele Uniunii, prin intermediul mecanismului privind statul de drept în Uniunea Europeană, consolidat, din 2022, cu recomandări specifice de țară.

“Acest cadru, parte a instrumentarului european din sfera democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, asigură României, care a susținut de la început introducerea mecanismului și participă activ la acesta, coordonatele continuării colaborării cu Comisia Europeană și ale schimbului de experiență și bune practici cu celelalte state membre”, a adăugat Iohannis.

El a subliniat că a susținut în mod constant și necondiționat reformele necesare pentru a ajunge la ridicarea MCV.

“Rămân la fel de hotărât să folosesc toate prerogativele constituționale pentru protejarea valorilor europene”, a mai spus Iohannis. (AGERPRES)

Lasă un comentariu