Ursula von der Leyen și Giorgia Meloni, apel la solidaritate cu Italia, în criza migranților din Lampedusa: “Este în joc viitorul Europei”

Distribuie pe:

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au făcut apel duminică pe insula italiană Lampedusa la partenerii europeni ai Italiei să o ajute să gestioneze fluxurile de migrație din Africa de Nord și să primească o parte dintre migranții care traversează Marea Mediterană, relatează AFP, transmite Agerpres.ro.

“Viitorul pe care Europa vrea să și-l ofere este în joc aici, deoarece viitorul Europei depinde de capacitatea sa de a face față marilor provocări”, inclusiv imigrația, a declarat presei Meloni pe Lampedusa, unde zeci de mii de migranți sosesc în fiecare vară.

Meloni își acuză partenerii europeni de lipsă de solidaritate cu Italia, care a primit aproape 130.000 de migranți pe teritoriul său de la începutul anului.

Von der Leyen a transmis un mesaj asemănător, spunând că “imigrația ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european” și făcând apel la “statele membre să primească” pe bază voluntară migranți debarcați în Italia.

Șefa CE a propus, de asemenea, un plan de abordare a situației de urgență, inclusiv extinderea mobilizării Frontex pentru combaterea persoanelor care introduc ilegal migranți, accelerarea ajutorului financiar pentru Tunisia, principala țară de plecare pe această rută de migrație, și consolidarea “canalelor de imigrație legală”.

Meloni și Von der Leyen s-au întâlnit duminică dimineață pe această mică insulă mediteraneană aflată sub tensiune, unde mii de migranți au sosit săptămâna aceasta, relansând dezbaterea spinoasă privind împărțirea responsabilităților în cadrul Uniunii Europene.

Locuitori nemulțumiți de sosirile masive i-au întâmpinat pe oficiali la aeroport, amenințând să le blocheze deplasarea.

“Ne-am săturat ca insula să fie folosită ca platformă” pentru politicieni fără ca vizitele lor să aibă efecte, i-a spus un pescar premierului italian.

“Facem tot ce putem”, a răspuns Meloni, adăugând: “Ca de obicei, îmi asum personal responsabilitatea”.

Giorgia Meloni și Ursula von der Leyen au vizitat centrul de primire și apoi portul în care sunt ancorate zeci de bărci improvizate pe care s-au îmbarcat migranții.

Tot duminică, Crucea Roșie Italiană (CRI), care gestionează punctul fierbinte din Lampedusa, a declarat că 1.500 de migranți se află încă în acest loc, care are o capacitate de 400 de persoane, transferul lor în Sicilia și pe continent neacoperind pe deplin noile sosiri.

Nave mari ale ONG-urilor, cum ar fi Geo Barrents a organizației Medici fără frontiere (MSF), care a salvat aproape 500 de migranți în 11 operațiuni, sunt direcționate către porturile italiene majore.

Dar zeci de bărci mici continuă să traverseze Marea Mediterană și ajung direct în Lampedusa, unde sistemul de gestionare a migranților este pe punctul de a se asfixia.

Această criză a migrației face obiectul unei activități diplomatice intense de trei zile. O conferință telefonică a reunit sâmbătă miniștrii de interne francez, italian și german, un reprezentant al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene și pe comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

“Presiunea migratorie sub care se află Italia de la începutul anului este nesustenabilă”, a declarat vineri Meloni, care face parte dintr-o coaliție de dreapta și extremă dreapta.

Un total de peste 127.000 de migranți au debarcat pe țărmurile italiene de la începutul anului, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2022.

(Sursa: Agerpres.ro, Photo 58672588 © Viorel Dudau | Dreamstime.com)

Lasă un comentariu