Iernut: Ministrul energiei a solicitat accelerarea lucrărilor de la Termocentrală

Distribuie pe:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, vineri, după vizitarea Termocentralei Iernut, că a transmis antreprenorului Duro Felguera și Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz să accelereze lucrările la noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, aflată în construcție.

“Sigur, vom sărbători cu toții în decembrie anul viitor, când este estimată punerea în funcțiune a noii centrale sau mai repede. Mesajul pe care l-am transmis antreprenorului și către Romgaz este să accelereze lucrurile astfel încât să putem beneficia cu toții de această investiție cât mai repede și, în primul rând, să beneficieze județul Mureș. Am văzut centrala din 1963. Ieri s-au sărbătorit 60 de ani de la prima sincronizare a centralei termoelectrice de la Iernut. Era o centrală de 800 de megawați cu adevărat impresionantă. Astăzi discutăm de un singur grup rămas în funcțiune cu mari eforturi și felicit public echipa de specialiști de la Iernut care a reușit să întrețină aceste grupuri energetice cu eforturi supraomenești. Am discutat și cu Duro Felguera, sunt peste 100 de oameni în șantier în aceste momente, deci este o mobilizare bună a antreprenorului și graficul este respectat”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

Ministrul Energiei a arătat că proiectul este finanțat din planul național de investiții și are ca termen de finalizare sfârșitul anului viitor.

“De aceea era foarte important să înceapă să curgă cele 16 luni estimate pentru finalizarea acestei lucrări, grad de finalizare peste 80% în acest moment. Așadar, premisele sunt bune pentru a ne revedea cel mai târziu spre finalul lui 2024 și pentru a beneficia cu toții de o centrală cu adevărat modernă la Iernut. (...) Centrala (veche, n.r.) e ca și

cum ai compara o mașină din anii 60 cu un autoturism modern, ceea ce înseamnă digitalizare, multă electronică și o eficiență mult mai mare, dublă practic față de ceea ce este în prezent la Iernut”, a arătat Sebastian Burduja.

Ministrul a apreciat efortul angajaților Termocentralei Iernut care au reușit să mențină în funcțiune unul dintre vechile grupuri energetice, recurgând la tot felul de artificii.

“Nu cred că există în alt loc din țară, poate din lume sau din Europa, o echipă care să fi făcut mai multe pentru a menține în funcțiune o asemenea capacitate. Recent, au, de exemplu, o problemă la un transformator și au reușit să îl schimbe cu un alt transformator de la grupul șase, cel care nu mai este în operare. Printr-o creativitate pur românească și printr-o mobilizare de resurse realmente exemplară”, a arătat Burduja. (Agerpres)

Lasă un comentariu