Prevenirea și combaterea violenței domestice

Distribuie pe:

Ieri, 27 septembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, împreună cu șefii Serviciului de Ordine Publică, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Centrului Operațional au prezentat, într-o conferință de presă, activitățile derulate de I.P.J. Mureș în scopul prevenirii și combaterii formelor de manifestare a violenței domestice, în primele 8 luni ale acestui an. Au participat Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș - Comisar șef de poliție Mihalache Constantin, Șeful Serviciului de Ordine Publică - Comisar șef de poliție Fărcaș Mihai, Șeful Centrului Operațional - Comisar șef de poliție Dobre Mihai, Șef al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității - Comisar șef Pâncă Gabriela și Elena Micheu - din cadru Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii.

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș are ca obiectiv principal menținerea ordinii și liniștii publice și crearea unui cadru de siguranță. Prevenirea și combaterea violenței domestice reprezintă un obiectiv specific al poliției mureșene, dar și o prioritate la nivel național. În primele opt luni ale acestui an s-a reușit menținerea în parametri normali a violenței în mediul familial, situația statistică înregistrând scăderi, fapt ce se datorează și parteneriatului poliție-comunitate.

Violența domestică în date statistice

În primele opt luni ale acestui an au fost înregistrate 582 de dosare penale de violență în familie, cu 61 mai puține comparativ cu anul trecut. În județul Mureș au fost înregistrate 196 ordine de protecție (cu 18 mai puține față de anul trecut).

În aceeași perioadă, polițiștii au emis 175 de ordine de protecție provizorii, dintre care 169 au fost confirmate de procuror și 6 neconfirmate. În cazul a 81 de ordine de protecție provizorii emise de polițiști și confirmate de procuror, instanțele de judecată au emis, la rândul lor, ordine de protecție împotriva presupușilor autori ai violenței domestice. În primele opt luni ale acestui an, în județul Mureș, au fost încălcate 53 ordine de protecție, respectiv 14 ordine de protecție provizorii, persoanelor în cauză fiindu-le întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de “nerespectarea hotărârilor judecătorești”. Au fost arestate preventiv trei persoane, două pentru încălcarea ordinului de protecție (la Secția de Poliție Rurală 4 Ungheni) și una pentru violență domestică (la Secția de Poliție Rurală 13 Zau de Câmpie)

Ai dreptul la siguranță și respect!”

Victimele formelor de manifestare a violenței intrafamiliale pot cere ajutor la Poliție, UPU SMURD, printr-un apel de urgență la 112. Într-o situație de risc iminent, polițistul poate emite un ordin de protecție provizoriu, uneori cu monitorizare electronică - brățară. Aceste măsuri protejează victima, prin ținerea la distanță a agresorului și nu presupun sancțiuni asupra acestuia, în cazul în care se respectă măsurilor impuse. De asemenea, mai pot apela DGASPC la 119 - număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz împotriva copiilor. Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței Domestice (str. Moldovei nr. 1, Tg. Mureș) oferă servicii gratuite de asistență psihologică, juridică, socială pentru victime și adăpostire de urgență, adăpostul având adresa secretă).

Educație pentru siguranță în școli

În cadrul planurilor pentru continuarea inițiativelor de educație pentru siguranță și prevenire, astfel încât să se asigure un impact durabil în comunitate, a fost inițiat un proiect în colaborare cu școlile și cadrele didactice pentru a integra învățarea despre siguranță și prevenire în curriculumul școlar. Se așteaptă răspunsul Ministerului Educației pentru acreditarea programei, etapa următoare fiind formarea profesorilor. Aceștia vor urma un curs și vor fi sprijiniți pentru a putea preda o astfel de materie. Se va adresa, pentru început, elevilor de clasa a IX-a. Manualul este pentru gimnaziu, există și caiete de lucru și, dacă lucrurile merg bine, se vor acoperi toate nivelurile de vârstă. Deja multe cadre didactice folosesc informațiile în orele de dirigenție, dar se speră că se va reuși introducerea ca materie școlară opțională, fiind importantă educația pentru siguranță și prevenire. Fundația Comunitară Mureș tocmai a încheiat un proiect de mediatizare, de popularizare a inițiativei.

L.B.

Lasă un comentariu