În octombrie se vor înregistra și temperaturi “estivale” de până la 38 de grade celsius, anunță ANM

Distribuie pe:

Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, vremea menținându-se însorită pe parcursul a mai multor zile, chiar dacă nopțile vor deveni tot mai reci, iar în majoritatea zonelor țării apare fenomenul de brumă, se arată în caracterizarea climatică a lunii, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), scrie Agerpres.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius și s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armășești (județul Ialomița). Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3 grade Celsius și a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988. În topul anilor cu cele mai calde luni octombrie, la nivelul României, se regăsesc: 1966, 1984, 2001, 2012, 2018, 2019.

“Țara noastră se află mai mult sub influența maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuției centrilor barici pe continent, dar și reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 - 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiștii ANM.

Estimările meteorologice emise pentru intervalul 3 - 31 octombrie 2022 de ECMWFpublicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), arată că valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi, în general, deficitare pe întreg teritoriul României.

Lasă un comentariu