Ministrul Muncii de Ziua internațională a persoanelor vârstnice: “Vreau o lege a pensiilor care să aducă respect și echitate”

Distribuie pe:

“E o zi importantă pentru mine ca ministru care, prin mandatul meu, mi-am asumat să cresc calitatea vieții celor 5 milioane de vârstnici, din care 4.765.133 sunt pensionari în sistemul public. Am menționat numărul exact pentru că fiecare contează. Iar noua lege a pensiilor vreau să le răsplătească anii de muncă în condiții grele. Vreau o lege care să aducă respect și echitate”, a scris Bucura-Oprescu pe rețeaua de socializare.

Ea susține că trebuie să le acordăm vârstnicilor respect în fiecare zi, “atât ca reprezentanți ai statului român, prin politici publice, dar și ca oameni”.

“Apăsarea sufletească a vârstnicilor români nu este doar nivelul veniturilor, ci și dorul. Dorul de copiii și nepoții plecați din țară printre străini, dorul de oamenii pe care îi iubesc. Trebuie să le acordăm respect în fiecare zi, atât ca reprezentanți ai statului român, prin politici publice, dar și noi ca oameni: să petrecem timp cu ei, să le cerem sfatul, să le oferim o îmbrățișare! N-au avut o viață ușoară. Și n-o au nici acum, să recunoaștem cu toții, dacă vrem să schimbăm ceva! Cum ar fi ca ridurile de pe chipurile vârstnicilor să fie mai degrabă de la momentele în care au zâmbit?

Le doresc viață lungă, cu sănătate, bucurii și cu oamenii dragi alături! La mulți ani!”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Numărul persoanelor în vârstă s-a triplat la nivel mondial de la aproximativ 260 de milioane în 1980 la 761 de milioane în 2021. Uniunea Europeană, în ansamblu, se confruntă cu o îmbătrânire a populației; potrivit prognozelor, până în anul 2080, aproape 30% din cetățeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăși 12% din populația totală, după cum arată un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit http://ec.europa.eu/ și www.un.org.

Potrivit aceluiași studiu, și în România, segmentul populației vârstnice va înregistra o tendință accelerată de creștere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

Conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2021, în România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8, în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021.

În 2023, Ziua Internațională a persoanelor vârstnice este marcată având ca temă “Îndeplinirea promisiunilor din Declarația Universală a Drepturilor Omului pentru persoanele în vârstă: de-a lungul generațiilor”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu