A început campania de vaccinare antigripală. De unde se poate lua serul

Distribuie pe:

De ieri, 2 octombrie a început campania de vaccinare antigripală, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Vaccinul va fi ridicat din farmacii, pe baza unei rețete emise de către medicul de familie pentru categoriile aflate la risc. Vaccinarea efectivă se va putea face în unele farmacii sau la medicii de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, gripa sezonieră continuă să reprezinte o amenințare, atât pentru populația aparent sănătoasă cât și, mai ales, pentru persoanele aflate la extremele de vârstă sau cu diverse boli cronice, prin riscurile pe care le produce prin complicațiile produse de infecția cu virus gripal și deces.

“Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziția recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicații”, arată specialiștii Ministerului Sănătății.

Grupele la risc crescut de boală infecțioasă sunt:

- gravide

- persoane cu boli cronice din grupa de vârstă 5 - 64 de ani

- personal medical

- persoane cu patologie cronică variată: imonosupresie congenitală și dobândită (boli autoimune, infecție HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienți cu boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializați), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.

Pentru sezonul epidemic 2022 - 2023, Ministerul Sănătății a achiziționat o cantitate de 1.500.000 de doze vaccin gripal sezonier.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, a explicat ce anume se schimbă anul acesta din punctul de vedere al administrării vaccinului gripal în rândul pacienților.

Astfel, vaccinul va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripții electronice, prescripție de care vor beneficia doar pacienții asigurați.

Pacienții cu boli cronice vor putea primi această prescripție electronică atunci când vor ajunge la medicul de familie pentru prescripția lunară a tratamentului. Pe baza acesteia vor putea merge la farmacie să ridice vaccinul, și, dacă nu se vor vaccina imediat după ce au ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă și să-l depoziteze apoi în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius.

Respectați lanțul de frig!”

“În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripții emise de către medicul de familie. Și, un element foarte important, această prescripție este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienții asigurați vor beneficia de această prescripție.

Practic orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizația Mondială a Sănătății și de către Ministerul Sănătății poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie, depinde când va intra în vigoare această hotărâre de guvern, de o prescripție electronică, merge la farmacie, își ridică vaccinul, și un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator, astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanțul de frig.

În cazul în care există un interval de timp între momentul în care se ridică vaccinul de la farmacie și se ajunge la medicul de familie, ei bine, trebuie

ca pacientul să aibă o poșetuță izotermă, împreună cu o baterie înghețată, să îl transporte, să îl țină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, și după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleași condiții.

Cine face vaccinul gratuit

Medicul a explicat că vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătății, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism existent și în alte state europene, de compensare directă.

Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic, iar cei cu vârsta între 50 și 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.

“Există unele grupe definite de către Organizația Mondială a Sănătății, și acestea sunt foarte clare în acest moment, vorbim despre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, vorbim despre gravide, despre personalul medical, precum și personalul de îngrijire, de orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani, indiferent dacă are sau nu boli cronice, precum și persoanele care nu fac parte din aceste grupe pe care le-am enumerat, dar care au boli cronice.

Iar bolile cronice vor fi enumerate în ordinul de ministru care urmează să apară astfel încât să acopere într-adevăr populația care se află la risc pentru a nu dezvolta forme severe de boală”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

Măsurile adoptate fac parte dintr-un pachet mai larg care își propune, printre altele, să lărgească paleta prin care pacienții adulți beneficiază de anumite vaccinuri.

“Schimbarea face parte dintr-un pachet mai larg de reașezare a achiziției vaccinurilor și un element foarte important este de a lărgi această paletă prin care pacienții vârstnici, și nu numai vârstnici, pacienții adulți beneficiază de anumite vaccinuri.

Vaccinul gripa este doar unul dintre vaccinurile care vor beneficia de acest mecanism, pe lângă el vom vedea și vaccinul HPV, vaccinul ROR sau varicelic sau cel hepatitic B, vaccinul pneumococic, foarte important, pentru că există recomandare pentru administrarea acestuia odată în viață, la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani și care până în acest moment nu au beneficiat în România absolut deloc”.

Ce facem dacă nu ajungem la medicul de familie?

“Dacă vorbim despre grupele la risc și de pacienți care au anumite boli cronice, începând cu luna septembrie-octombrie, fiecare pacient care se prezintă pentru prescripția lunară va putea să beneficieze și de prescripția electronică pentru vaccin.

Cei care nu au boli cronice și care nu au să spunem motiv pentru a se prezenta la medicul de familie își pot face o programare în prealabil și pot să vină în perioada de dinainte de debutul sezonului gripal, aici vorbind de perioada începând cu luna septembrie, pentru cei care au nevoie de două doze, pentru că copiii care au vârsta sub 9 ani vor trebui să primească două doze atunci când se administrează prima dată în viață, iar în cazul celor cu vârsta de peste 9 ani din octombrie, chiar a doua jumătate a lunii, astfel încât perioada de protecție oferită de vaccinare să se extindă cât mai mult înspre primăvară, moment în care în România poate să apară un număr foarte mare de cazuri.

Mai este încă un element foarte important, faptul că nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie această rețetă, ci și orice alt medic care are această competență, dau un exemplu, în cazul pacienților cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic, ei bine, și medicul pneumolog va putea să prescrie rețeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs, accesul pacientului la aceste vaccinuri”, arată Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Lasă un comentariu