Rafila: Respingem testarea antidrog în masă a elevilor; testarea, doar în centre specializate

Distribuie pe:

Specialiștii din grupul de lucru constituit pentru a analiza fenomenul consumului de droguri resping testarea antidrog a elevilor în școli, soluția avansată fiind realizarea acesteia într-un centru specializat, a declarat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

“Am făcut un grup tehnic cu specialiști la Ministerul Sănătății. Am primit de curând concluziile acestui grup și opinia specialiștilor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. (...) Au avut un punct de vedere medical și aș vrea să-l respectăm. (...) Un lucru trebuie să fie foarte clar: respingem total screening-ul elevilor, adică testarea masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul și la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare și după testare, dacă este pozitivă. O să descriem și parcursul, din punct de vedere medical, al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie de o asistență medicală de urgență dacă este vorba de faza acută a intoxicației, fie de o activitate medicală împotriva adicției”, a explicat Rafila, după ce a participat la deschiderea anului de învățământ la Universitatea de Medicină și Farmacie `Carol Davila”.

El a punctat că acțiunile Ministerului Sănătății trebuie integrate cu cele ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are drept componentă extrem de importantă combaterea traficului de droguri, care afectează România, așa cum se întâmplă și în alte țări din Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului, un tânăr care consumă droguri este depistat “în primul rand de părinte, pentru că el poate să observe modificările de comportament. Poate că reticența unora dintre părinți să își ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem de agregat și suficient de extins la nivel național”, a adăugat Alexandru Rafila.

În opinia sa, trebuie găsită o soluție pentru ca Agenția Națională Antidrog să aibă cel puțin în fiecare județ câte o filială, “câte un centru specializat nu numai pentru adulți, ci și pentru copii și pentru adolescenți, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili, fiind mai ușor influențabili dacă nu au avut informația la școală sau în familie legată de respingerea consumului de droguri”.

“Asistăm la o situație care durează de foarte mulți ani și acum vrem să rezolvăm problema în 24 de ore. Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcției unui sistem care să vină în întâmpinarea cerințelor cetățenilor. Eu prefer cea de-a doua variantă - a construcției unui sistem. Există și acum posibilitatea testării la spitale unde există secții de toxicologie, dar asta nu rezolvă problema. Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare - testarea este doar un element care evidențiază o intoxicație care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistență medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educație și prin combaterea traficului de droguri, Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, a evidențiat Rafila.

Conform ministrului, există un raport preliminar referitor la fentanil după verificarea a 500 de farmacii, care va fi dat publicității. (Agerpres)

Lasă un comentariu