Din 3 februarie, specialiștii din învățământ și din sănătate nu mai pot cumpăra locuințele ANL

Distribuie pe:

În 3 februarie 2024 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24, publicată în Monitorul Oficial nr. 92, din 31 ianuarie a.c., conform căreia locuințele ANL închiriate specialiștilor din învățământ și din sănătate nu vor mai putea fi vândute, ci doar exploatate în regim de închiriere.

Noile prevederi se aplică și în cazul locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ sau sănătate, aflate în exploatare și cu privire la care, la data de 3 februarie 2025, nu au fost înregistrate cereri de cumpărare a acestora din partea chiriașilor ori s-au depus cereri, însă nu se îndeplinesc condițiile legale de cumpărare.

Totodată, locuințele pentru care există cereri de cumpărare depuse înainte de 3 februarie se vând în condiții similare locuințelor pentru tineri destinate închirierii, aplicându-se prevederile Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Celelalte categorii de chiriași ANL vor avea în continuare opțiunea de a cumpăra.

Conform prevederilor aflate în vigoare în momentul de față, locuințele ANL pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către același titular și (sau) către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condițiile legii, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului și fără interdicție de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiția consemnării interdicției de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în condițiile legii.

În cazul în care există mai multe cereri de cumpărare pentru aceeași locuință, prioritizarea se face în ordine crescătoare a datei de înregistrare a cererilor de cumpărare a locuinței.

Locuințele ANL sunt achiziționate la valoarea de inventar a acestora, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, mai puțin contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiției, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii, reținută de autoritățile administrației publice locale și virată către ANL.

Reamintim că, spre deosebire de solicitanții proveniți din alte domenii de activitate, care trebuie să aibă vârsta între 18 și 35 de ani, specialiștii din învățământ și din sănătate au dreptul să solicite repartizarea unei locuințe ANL indiferent de vârstă. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: m.anl.ro)

Lasă un comentariu