Guvernul scoate păcănelele din crâșme!

Distribuie pe:

Marți, 3 octombrie, Guvernul a pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor patru Ordonanțe de Urgență care impun reguli noi, în contextul măsurilor de austeritate, menite a reduce deficitul bugetar. Unul dintre obiectivele vizate îl constituie regimul jocurilor de noroc, de unde statul vrea să colecteze mai mulți bani.

Potrivit noilor reglementări, jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa decât dacă au societatea înregistrată în România, Guvernul urmărind să prevină situația în care o companie câștigă bani în România, dar trimite întreg profitul în afara țării. Aceste societăți vor putea funcționa pe bază de licență și de autorizație de exploatare a jocurilor de noroc.

Ordonanța de Urgență prevede, totodată, creșterea taxelor anuale pentru licențe, acestea fiind cuprinse între 15.000 și 300.000 de euro, în funcție de tipul jocurilor de noroc (loto, pariuri, cluburi de poker etc.) și de entitățile care le gestionează. De asemenea, se va limita drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra organizatorii de jocuri de noroc:

“Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizator. (...) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise”, se mai arată în OUG.

Se interzice comercializarea alcoolului în spațiile destinate jocurilor de noroc, iar jocurile de tip slot-machine nu vor mai putea funcționa în baruri. Măsura are ca scop protejarea jucătorilor sau a persoanelor aflate în situații de risc.

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Celelalte acte normative supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Finanțelor sunt:

- Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului, precum și pentru administrarea eficientă a proprietăților statului;

- Hotărâre pentru abrogarea unor prevederi vizând stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017;

- Ordonanță de urgență privind consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor, exercitarea controlului financiar de specialitate al statului.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la proiectele de acte normative menționate pot fi transmise la adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site. (I.S.)

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu