“Relansarea producției de zahăr din țară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potențial și viitor”

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii, în vizită de lucru la Fabrica de Zahăr de la Luduș

Florin Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de deputat Dumitrița Gliga, președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, de Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, și de reprezentanții instituțiilor județene din domeniu (AFIR, Direcția Agricolă, APIA...), a fost, zilele trecute, la fabrica de zahăr de la Luduș.

Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire cu conducerea societății, urmată de o vizită în fabrică și de o discuție cu fermierii din zonă, în cadrul căreia s-au abordat problemele cu care se confruntă aceștia, dar și măsurile ce pot fi luate pentru a veni în sprijinul lor. Ministrul a felicitat conducerea fabricii pentru parteneriatul încheiat cu fermierii români și și-a exprimat încrederea că suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr vor crește, iar fabrica va intra într-un proces de retehnologizare. În acest context, ministrul a transmis celor prezenți că, din acest an, se va acorda o subvenție mai mare cultivatorilor de sfeclă de zahăr, pentru a încuraja fermierii români să continue să producă.

,,Când am intrat în Fabrica de Zahăr de la Luduș am simțit imediat mirosul de zahăr ars și m-am întors cu gândul în copilărie, la crema de zahăr ars pe care o pregătea mama cu drag. Acesta a fost primul meu sentiment la intrarea în fabrică: că m-am întors acasă. Iar sentimentul acesta este foarte important, mai ales că Fabrica de Zahăr Premium Luduș este un proiect salvat anul acesta de investitori români, care au avut credință și au reușit, cu mari eforturi, ca în doar câteva luni să contracteze sfeclă de zahăr de la fermierii care cultivă pământurile țării, pentru a reuși astăzi să producă zahăr românesc 100%, din sfeclă de zahăr din România. Iar consumatorii sunt cei mai norocoși, pentru că acum pot găsi pe raftul supermarketurilor un produs de cea mai bună calitate, netratat, produs din materie primă de aici, de acasă.

Producția de zahăr de anul acesta arată cu adevărat că aici există patriotism și sunt sigur că orice român adevărat care investește în România își dorește să obțină produse care să se regăsească pe rafturile magazinelor din țară. Acest lucru se realizează cu ajutorul dumneavoastră, al fermierilor. Am satisfacția că, prin determinare și efort, s-a reușit salvarea fabricii de zahăr, iar munca salariaților și activitatea fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr în zonă vor continua. Această investiție importantă pentru relansarea producției de zahăr din țară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potențial și viitor. M-aș bucura foarte mult ca Ludușul și Bodul să devină primele firme de procesare din România care aplică pe INVESTALIM, să veniți în acest program și să retehnologizați, să scădeți costurile și să aveți o producție bună de zahăr românesc”, spunea Florin Ionuț Barbu.

Întrebată fiind, în cadrul conferinței de presă, dacă va relua producția de zahăr și la fabrica de la Bod, Mihaela Neagu, unul dintre investitorii români care au achiziționat Fabrica de Zahăr din Luduș, a precizat: “Acest lucru depinde și de politica Guvernului. Dacă vor încuraja fermierii, printr-o subvenție mai mare acordată pentru cultura sfeclei de zahăr sau prin alte măsuri, eu nu am în plan să dărâm fabrica de la Bod, ci să mai aștept 1-2 ani, să facem capacitate maximă aici, la Luduș, și apoi să ne mutăm și la Bod. Fără ajutorul statului român nu vom reuși. Domnul ministru ne-a promis că ne va sprijini”. Referitor la faptul că zahărul produs la Luduș va fi comercializat sub brandul Bod, domnia sa declara: “Am cumpărat două fabrici de zahăr, una este cea de la Bod și sunt coacționar și aici, la Luduș. Am stabilit că voi ieși pe piață cu brandul de la Bod, care este unul de la 1889, ținând cont de faptul că în Luduș nu am mașini de ambalat, am băgat foarte mulți bani în dezvoltarea brandului și nu cred că voi renunța la el curând. Zahărul de la Luduș poate fi găsit în magazine, de săptămâna trecută, cu tricolorul pe pungă. Este produs aici, la noi. (...) Pentru că anul acesta facem o cantitate mică, vrem să-l dăm total către populație. Bineînțeles că și în industrie o să meargă o parte, dar așa cum am setat acum rețeta și cum ne-am dori noi, este doar către populație”.

Oana BOTA

Lasă un comentariu