Simpozionul Național “Alexandru Papiu Ilarian - perenul”

Distribuie pe:

Felicit organizatorii - Societatea Culturală Alexandru Papiu Ilarian, coordonată de conf. dr. Nicolae Ploeșteanu și prof. Petru Nemes - pentru inițiativa de a organiza și anul acesta un simpozion dedicat marelui cărturar pașoptist.

Al. Papiu Ilarian poate fi numit pe drept cuvânt “peren”, pentru că idealurile pe care le-a promovat rămân mereu de actualitate.

Îmi reafirm convingerea că în prezent avem mare nevoie, nu numai în politică, de exemplul unor personalități precum cea a lui Alexandru Papiu Ilarian.

Este salutară și scoaterea în evidență a activității profesionale, pentru că înainte de toate, așa cum se știe, a fost jurist, cu studii de drept la Universitățile din Viena și Padova, a predat drept, a fost avocat, procuror și ministru de justiție în guvernul Kogălniceanu.

Dar la fel ca mulți contemporani de-ai săi, a fost un erudit și nu întâmplător a fost membru al Academiei Române.

Alexandru Papiu Ilarian este important ca figură istorică, de participant la Revoluția de la 1848 și de propagator al unor ideologii care au contribuit la emanciparea românilor și la înfăptuirea în final al marelui vis de unire.

Ca reprezentat al celei de a doua generații a Școlii Ardelene, a susținut ideea de propășire a națiunii române prin emancipare culturală, prin “iluminarea poporului” cum le plăcea lor să spună.

Felicitări pentru implicare și susținerea acestor evenimente, dle primar Varo Levente!

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu