Iohannis, alături de Zelenski: Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie. Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României

Distribuie pe:

Președinții României și Ucrainei au semnat o declarație comună.

Klaus Iohannis:

Mă bucur să-l primesc azi pe președintele Zelenski.

Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.

Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare.

Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung.

Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie.

Exprim încă o dată deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.

Încă din primele clipe ale agresiunii, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare pentru continentul european, România a fost alături de Ucraina.

Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.

Am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.

Am condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei. Acestea sunt crime de război.

Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare, prin întărirea măsurilor de supraveghere și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție.

Am reafirmat angajamentul de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene.

S-a agreat deja dublarea capacității de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone.

De la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.

Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile.

Am avut un schimb de opinii despre rezultatele summitului de la Vilnius.

Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.

Dorim o abordare constructrivă, transparentă, orientată pe soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Am discutat pe larg despre protecția drepturilor minorităților naționale.

Ne dorim ca cele două minorități să aibă drepturi similare, în special ne referim la limba vorbită și educația în limba maternă.

Volodimir Zelenski:

Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul, prima vizită de la agresiunea rusă.

Lasă un comentariu