Omenirea ar putea pierde până la jumătate din viitoarele medicamente din cauza extincției multor specii de plante

Distribuie pe:

Aproape jumătate dintre plantele cu flori sunt amenințate, numărul lor depășind 100.000, în timp ce în jur de 77% dintre cele care nu au fost încă descrise de oamenii de știință s-ar afla în pericol.

Principala cauză a acestor dispariții este pierderea habitatului, prin defrișări ori ridicarea de baraje ce inundă zonele fluviale din amonte. Schimbările climatice sunt “cu siguranță la orizont”, a declarat analista în domeniul conservării Matilda Brown, adăugând, însă, că această amenințare este mult mai greu de evaluat.

Brown se numără printre cercetătorii de la Grădinile Botanice Regale din districtul londonez Kew, care au publicat aceste descoperiri într-un un nou raport intitulat “Situația plantelor și ciupercilor din lume”.

Ei solicită ca toate speciile nou descrise să fie considerate amenințate, cu excepția situațiilor în care se dovedește contrariul.

“Ne referim la peste 100.000 de specii care sunt amenințate - mai mult decât numărul total al speciilor de mamifere, păsări, reptile, pești, toate vertebratele noastre la un loc. Iar când ne gândim că nouă din 10 dintre medicamentele noastre provin din plante, ceea ce ne-ar putea aștepta este pierderea a până la jumătate dintre toate viitoarele noastre medicamente. Nu este un număr mare, dacă ești o plantă. Este un număr mare în ceea ce privește impactul potențial pentru umanitate”, a subliniat cercetătoarea.

Multe specii recent descrise sunt mai vulnerabile la extincție deoarece sunt specifice doar unei singure regiuni sau se află în zone intens marcate de activitatea umană.

Rafeal Govaerts, care a petrecut 35 de ani întocmind această listă, a declarat că a fost inspirat de visul lui Charles Darwin de a vedea înregistrate toate speciile de plante de pe Pământ.

Lasă un comentariu