Medicamentele expirate și neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private

Distribuie pe:

Legea prin care medicamentele expirate și cele neutilizate vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curțile spitalelor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Aceasta prevede că medicamentele expirate și cele neutilizate sunt considerate deșeuri periculoase și populația va fi avertizată asupra acestui lucru.

“În acest fel, tone de deșeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul și apa și, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor”, mai arată comunicatul de presă al partidului care a inițiat propunerea legislativă.

“Legea USR își propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi și, de acolo, în sol și în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speță, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistența sau creșterea progresivă a rezistenței la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener, inițiator al proiectul de lege, conform sursei citate.

Costurile pentru desfășurarea operațiunilor de către spitalele publice sau private sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia este stabilită prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

Legea promulgată mai prevede că prospectul va include și menționarea vizibilă și ușor de citit, cu font Times New Roman, format îngroșat și cu majuscule, cu următoarea atenționare:

“Medicamente expirate și/sau neutilizate trebuie returnate la spitale, publice sau private; menționarea vizibilă și ușor de citit, cu font Times New Roman, format îngroșat și cu majuscule, cu următoarea atenționare: «MEDICAMENTELE EXPIRATE ȘI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE, PUBLICE SAU PRIVATE»; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepția denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028”, potrivit sursei citate.

De asemenea, “orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puțin următoarele informații: denumirea medicamentului, precum și denumirea comună dacă medicamentul conține o singură substanță activă; informațiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitație expresă, lizibilă, de a citi cu atenție instrucțiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate și/sau neutilizate se consideră deșeuri periculoase»“. (Preluare G4media.ro)

Lasă un comentariu