Proiect - 2025 - “Anul Centenar al Patriarhiei Române”

Distribuie pe:

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), și liderul de grup al deputaților PSD, Ciprian Șerban, au inițiat și depus la Parlament un proiect de lege prin care propun declararea anului 2025 drept ,,Anul Centenar al Patriarhiei Române”.

,,Se declară anul 2025 drept «Anul Centenar al Patriarhiei Române». Cu acest prilej, Biserica Ortodoxă Română organizează activități și eveniment prin care să omagieze memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie. Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocărilor bugetare aprobate și pot sprijini logistic activitățile organizate de Biserica Ortodoxă Română cu acest prilej”, se arată în proiectul de lege al celor doi deputați social-democrați.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, Simonis și Șerban subliniază că în anul 2025, Biserica Ortodoxă Română va aniversa împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei sale (aprilie 1885) și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (februarie 1925).

“Prezenta propunere legislativă prin care dorim ca anul 2025 să fie declarat «Anul Centenar al Patriarhiei Române» creează cadrul, prilejul, dar și datoria, de a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie”, mai spun inițiatorii.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată în acest caz. (AGERPRES)

Lasă un comentariu