Războiul din Israel

Distribuie pe:

Peste un milion de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele din nordul Fâșiei Gaza, unde Israelul continuă să-și mobilizeze trupele în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas.

 În acest timp, comunitatea internațională își intensifică eforturile pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu și pentru a proteja civilii. Dar determinarea Israelului de a anihila mișcarea islamistă palestiniană după atacul din 7 octombrie și tensiunile sporite de la granița cu Libanul complică șansele de mediere pe termen scurt.

Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel și Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza, în timp ce Washingtonul și Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul.

Responsabilul ONU pentru situații umanitare de urgență se deplasează marți în Orientul Mijlociu

Responsabilul ONU pentru situații umanitare de urgență, Martin Griffiths, a anunțat luni că se va deplasa a doua zi în Orientul Mijlociu pentru a “ajuta la negocierile” privind furnizarea ajutorului pentru populația din Fâșia Gaza, transmit AFP și Reuters.

Israelul este capabil să facă față pe două sau mai multe fronturi, spune armata

Israelul și-a consolidat trupele staționate la frontiera de nord a țării cu Libanul după mai multe zile de atacuri lansate de miliția șiită libaneză Hezbollah (susținută de Iran), din Liban înspre zona de frontieră, potrivit dpa.

Liga Arabă cere încetarea operațiunilor militare” în Fâșia Gaza și crearea de coridoare” umanitare

Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, “a cerut” luni “încetarea imediată a operațiunilor militare” în Fâșia Gaza și crearea de “coridoare” umanitare pentru a ajuta populația, în a zecea zi a războiului dintre Israel și organizația palestiniană Hamas, care a făcut mii de morți, potrivit AFP. “Solicităm încetarea imediată a operațiunilor militare și deschiderea unor coridoare sigure pentru a oferi ajutor populației, a transporta materiale de bază și a-i salva pe răniți”, a declarat Ahmed Aboul Gheit în cadrul unei întâlniri a miniștrilor justiției din țările arabe la Bagdad.

Gaza: Spitalele se luptă să facă față loviturilor aeriene și blocadei; peste 1.000 de palestinieni, sub dărâmături

În timp ce locuitorii din Gaza se pregătesc pentru o ofensivă terestră israeliană, după mai multe zile de lovituri aeriene intense și blocadă, ca răspuns la atacul grupării militante palestiniene Hamas, un oficial din Ministerul Sănătății local, Ashraf Al-Qidra, se întreabă cum vor face față spitalele, relatează luni agenția Reuters.

Medicii se luptă să ajute un număr tot mai mare de pacienți, inclusiv copii răniți în atacurile aeriene, în spitalele supraaglomerate care nu mai dispun de medicamente și combustibil din cauza blocadei. Doar cele mai acute cazuri se operează pentru că nu sunt suficiente resurse, spun medicii. Cel puțin 2.750 de palestinieni au fost uciși și 9.700 răniți începând cu 7 octombrie, a anunțat luni Ministerul Sănătății din Gaza. Alte 1.000 de persoane sunt date dispărute și se crede că se află sub dărâmături.

Israelul susține că Hamas a capturat 199 de ostatici (nou bilanț)

Armata israeliană a transmis luni că 199 de persoane au fost capturate de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în timpul atacului sângeros de la 7 octombrie, conform unui bilanț actualizat, citat de AFP. Un raport anterior, transmis duminică, menționa 155 de ostatici. “Am informat familiile a 199 de ostatici”, a declarat luni Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei, la o conferință de presă. El a afirmat că “eforturile cu privire la ostatici sunt o prioritate națională”, adăugând că “armata și Israelul lucrează zi și noapte” pentru a-i elibera, în timp ce familiile nu au nicio veste.

240 de cetățeni români au solicitat autorităților române evacuarea din Fâșia Gaza (surse)

240 de persoane, cetățeni români, s-au deplasat la granița cu Egiptul după ce au solicitat autorităților române să fie evacuate din Fâșia Gaza, au precizat surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, autoritățile române sunt în contact cu cetățenii români și sunt pregătite să le ofere transportul cu autocare după trecerea frontierei cu Egiptul, urmând să fie conduși la un aeroport, de unde vor veni în țară prin intermediul unor curse aeriene.

Israelul evacuează 28 de localități de la frontiera cu Libanul

Israelul a ordonat evacuarea localităților aflate la o distanță de până la 2 kilometri de zona de frontieră în urma atacurilor repetate din partea miliției șiite Hezbollah (pro-Iran) dinspre sudul Libanului, informează luni dpa.

Biroul ministrului apărării israelian Yoav Galant a indicat luni că 28 de orașele din nordul Israelului sunt vizate de acest ordin. Rezidenții de aici urmează să fie transportați în zone sigure, pe cheltuiala statului, punându-li-se la dispoziție locuințe temporare.

Secretarul general al ONU: Orientul Mijlociu se află pe marginea prăpastiei”

Orientul Mijlociu se află pe “marginea prăpastiei”, a avertizat duminică secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, îndemnând totodată gruparea islamistă Hamas să elibereze imediat toți ostaticii și a făcut apel la un acces umanitar rapid în Fâșia Gaza, potrivit dpa. “Fiecare dintre aceste obiective sunt valabile prin ele însele”, a declarat Guterres într-un comunicat. “Ele nu ar trebui să devină monedă de schimb și trebuie să fie puse în aplicare pentru că așa este corect” de procedat, a afirmat el. (Agerpres)

Lasă un comentariu