Al cincilea transplant de inimă realizat în acest an în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a anunțat, vineri, efectuarea celui de-al cincilea transplant cardiac din acest an, la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în stare de insuficiență cardiacă.

“În cursul serii trecute, am efectuat o intervenție de transplant cardiac la un pacient în vârstă de 53 de ani, un pacient aflat în stare avansată de insuficiență cardiacă, dependent de medicamente, de patul de terapie intensivă. Un pacient care era la capătul resurselor terapeutice și a avut această șansă pentru că luam în considerare implantarea unui dispozitiv de asistare. A fost șansa unui cord foarte bun, care a venit de la Iași, un pacient donator, din păcate, care a suferit un traumatism cranio-cerebral soldat cu moarte cerebrală și care a reușit, prin mărinimia familiei, să salveze multe vieți. Inima a ajuns așadar la Târgu Mureș cu ajutorul colegilor de la SMURD și ne bucurăm că am putut să salvăm acest pacient care, repet, era într-o stare foarte gravă. Intervenția a durat aproximativ patru ore și s-a încheiat cu succes în jurul orei 21.00. În momentul actual este o evoluție bună și suntem mulțumiți de aceasta”, a declarat, vineri, dr. Horațiu Suciu.

Potrivit doctorului, pacientul va urma în continuare îngrijirile specifice pacienților transplantați.

“Aceste intervenții, iată, se fac de rutină, practic, la Târgu Mureș și în România, din păcate, într-un număr prea mic, dar sperăm ca în continuare lucrurile să evolueze bine (...) Anul acesta am făcut în Târgu Mureș cinci transplanturi, din câte țin minte. La București s-au făcut în jur de patru, deci per total numărul este în creștere în țară. Este bine că sunt două centre. Așa cum am menționat, am implantat și patru dispozitive de asistare, care, practic, sunt punți către transplant și tot vieți salvate pentru pacienți care așteaptă transplantul cardiac, de data aceasta într-o stare clinică bună, aceste dispozitive permițând acest lucru, deci da, numărul este în creștere. Susținere financiară există, din păcate, prea puține intervenții, așa cum spuneam, dar acesta este un nou început”, a declarat dr. Horațiu Suciu.

Medicul anestezist Stelian Pavel Morar, din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, a arătat că intervenția, deși a fost destul de lungă ca durată, nu a ridicat evenimente deosebite.

“Evoluția liniară bună pacientului fără sângerare, fără evenimente intra-operatorii, post-operator, cu evoluție bună. (...) Deocamdată încă are nevoie de suport ventilat, așteptăm să se trezească și să respire spontan, în cursul dimineții (...) Următoarele zile sunt cele mai intense, dar ăsta e un drum de lungă distanță. Va fi de muncă și pentru bolnav, și pentru noi, pentru echipa de la cardiologie. Ulterior, după ce trece de noi, de terapie intensivă, nu va fi ușor pentru nimeni, dar totuși calitatea vieții bolnavului o să fie dramatic îmbunătățită”, a susținut doctor Morar. (Agerpres)

Lasă un comentariu