Noi servicii psiho-oncologice pentru pacienții cu cancer și susținătorii lor

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 901, din 6 octombrie 2023, a fost publicat și a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.303/2023 al ministrului Sănătății, prin care sunt introduse noi servicii de psiho-oncologie pentru pacienții cu cancer și susținătorii lor.

Astfel, psihologii cu formare suplimentară în psiho-oncologie au noi responsabilități, cum ar fi terapia individuală și de grup, evaluarea simptomelor fizice și psihologice, gestionarea problemelor psihologice legate de boală (precum anxietatea, sau depresia) și furnizarea de suport de specialitate, atât pacienților, cât și familiilor acestora.

Pentru a oferi aceste servicii, psihologii trebuie să aibă o diplomă de licență în psihologie și certificarea în psiho-oncologie de la Colegiul Psihologilor din România.

Adaptate nevoilor fiecărui pacient

Potrivit actului normativ, serviciile de psiho-oncologie se acordă în funcție de nevoile fiecărui pacient, conform unui plan stabilit de comun acord de către medicul de specialitate din clinică și psiholog.

Totodată, aceste servicii se acordă în unitățile sanitare cu paturi, publice sau private, care au în structură secții (compartimente) în specialitățile chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, onco-pediatrie, hematologie pediatrică, radioterapie și alte secții în care sunt tratați chirurgical pacienți oncologici, precum și în cabinetul de liberă practică de servicii publice conexe actului medical de psihologie (cabinet de psihologie), aflat în structura unui ambulatoriu de specialitate, sau în contract de prestări servicii conexe actului medical de psihologie cu un cabinet medical din specialitățile menționate.

Frecvența ședințelor

Aceste servicii vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer din punct de vedere fizic, psihologic, social și spiritual, dar și consilierea familiilor acestora și a persoanelor de suținere.

Serviciile constau în consultații pentru identificarea simptomatologiei psihoemoționale pentru fiecare dintre aceste categorii de persoane, fiecare având dreptul la o ședință lunară, cu o durată de 50 de minute fiecare. În plus, aceste trei categorii de persoane beneficiază și de consiliere psihologică (inclusiv a doliului, pentru familie și copii), ședințele având tot o durată de 50 de minute, dar cu o frecvență bilunară.

Serviciile disponibile pentru pacienții oncologici și pentru persoanele de susținere ale acestora, concepute pentru a oferi sprijin și ajutor emoțional, social și fizic pe tot parcursul perioadei de diagnostic și tratament al cancerului, vor permite oferirea unor servicii conduse de către psihologul clinician cu formare complementară în psiho-oncologie.

Grupuri de suport

Concret, noile servicii se vor oferi sub formă de grupuri de suport, de terapie, de terapie ocupațională și de terapie prin mișcare.

Grupul de suport este format din persoane care sunt diagnosticate cu același tip de boală oncologică sau se confruntă cu probleme similare generate de o boală oncologică. Întâlnirile vor avea o durată de 100 de minute pe zi, cu o frecvență de două astfel de întâlniri lunar.

Grupul de terapie este un grup de suport organizat pentru o perioadă limitată de timp, cu scopul de a restructura noțiunile cognitive cu privire la boala oncologică. Aceste servicii vor avea o durată de 150 de minute pe zi, iar întâlnirile vor putea fi de două ori pe lună.

Terapia ocupațională este un serviciu de sprijin cu misiunea specifică de a oferi ajutor persoanelor diagnosticate cu diverse tipuri de patologii oncologice în scopul îmbunătățirii calității vieții acestora, pentru un mod de viață cât mai sigur și independent posibil și utilizează activitățile sau ocupațiile pacienților din viața de zi cu zi, pentru a promova sănătatea, bunăstarea și capacitatea de a participa la activitățile importante din viață. Norma prevede o singură astfel de ședință lunară, cu o durată de 100 de minute.

Terapia prin mișcare reprezintă activitatea fizică planificată, structurată, repetitivă și direcționată către îmbunătățirea sau menținerea aptitudinilor fizice ale corpului pacientului diagnosticat cu o patologie oncologică. În ceea ce privește această procedură, se alocă 8 ședințe în fiecare lună (câte două pe săptămână), cu o durată a ședinței de 100 de minute. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu