La Reghin, Lansare de carte

Distribuie pe:

Zilele trecute, la Reghin, a avut loc o manifestare culturală prilejuită de lansarea cărții intitulată “Urisiu de sus, Urisiu de jos, Bisericile Ortodoxe. Însemnări monografice. Binețe”. Autor preotul pensionar Pop Alexandru, fost paroh al parohiei Urisiu de Sus și Urisiu de Jos timp de 41 de ani și 4 luni, și coautor renumitul om de cultură și publicist mureșean domnul Ilarie Gh. Opris. La eveniment au participat peste o sută de persoane: preoți, credincioși din parohiile din Urisiul de Sus și de Jos, prieteni și cunoscuți. Din prezidiu a făcut parte Preacucernicul Părinte protopop de Reghin Valentin Vârva, Preacucernicul părinte Eugen Bărăian, paroh al parohiei Sângeorgiu de Mureș, profesor dr. Florin Bengean, Manager al Bibliotecii Mc. Petru Maior Reghin, prof. univ. Ioan Jude Brașov, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, Ilarie Gh. Opriș, publicist, Mureș, coautor, și preotul pensionar Alexandru Pop, autor al cărții.

Părintele protopop a rostit o rugăciune de binecuvântare și a vorbit despre efortul depus de preotul Alexandru după ieșirea la pensie de a scrie această carte și care se constituie un dar și un semn de prețuire a urisenilor pe care i-a păstorit o perioadă așa de mare, peste 41 de ani, îndemnându-i pe cei prezenți și, în special, pe uriseni să-l pomenească în rugăciunile lor, ca Dumnezeu să-i rânduiască sănătate și lungime de zile.

Moderator a fost Preacucernicia sa Părintele Eugen Bărăian, care, în deschiderea lucrărilor, a arătat scopul pentru care am fost invitați, mulțumind gazdei pentru bunăvoința și dărnicia arătată primindu-ne în frumosul local. După un cuvânt susținut de sfinția sa, adecvat momentului, a dat cuvântul prof. dr. Florin Bengean, care, în cuvinte alese, a elogiat pe autorii cărții, aducând elogii foștilor enoriași ai părintelui Alexandru Pop, care, în mai puțin de zece ani, au ridicat două mini-catedrale în cele două sate, a vorbit despre centenarul ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, felicitându-i pe uriseni și pe părintele Alexandru.

În cuvântul său, prof. univ. dr. Ioan Jude a sensibilizat sufletele celor prezenți, domnia sa fiind originar din Nadășa, prin cuvinte laudative la adresa celor ce sub povața preotului Alexandru Pop au lăsat urmașilor astfel de capodopere spirituale, a accentuat parcursul vieții părintelui Alexandru, care a coborât de pe schelele de construcții și a urcat până la înălțimea sfântului altar, lăsând în urmă realizări remarcabile dovedind că este un truditor, izbânditor și izbăvitor, arătând că părintele acum la bilanț știe două lucruri, “când s-a născut și pentru ce s-a născut”.

În cuvântul său, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, consătean, foști colegi de clasă și școală, a făcut referire la perioada copilăriei, tinereții și a destinului asemănător, amândoi trebuind să părăsească școala și să se îndrepte spre profesii, amândoi ridicându-se prin forțe proprii cu mult efort, hotărâți să lase urme adânci pe unde vor trece, și se pare că au reușit, menționând că ambii s-au ridicat peste cotă.

Ilarie Opriș, în cuvântul său, a reamintit conjunctura în care l-a cunoscut pe preotul Alexandru Pop și aflându-i realizările din cei peste 41 de ani în parohia Urisiu de Sus și Urisiu de Jos, i-a propus să adune date și fapte vrednice a fi lăsate urmașilor ca date monografice chiar de la sursă și să constituie o carte ca o încununare a unei activități rodnice și ca semn de prețuire a acelora ce l-a păstorit cu dragoste și devotament.

Aftinia Lateș, venită din București, în cuvântul său și-a arătat respectul și prețuirea pentru devotamentul arătat în slujirea preoțească, mulțumindu-i pentru că i-a fost mângâiere în clipe de încercare.

Doamna Maria Neag, îndrăgita interpretă de muzică populară, originară din Urisiu de Jos, cu sensibilitatea unui artist, a amintit crâmpeie din copilărie în care a fost implicat preotul Alexandru, iar ca semn de prețuire i-a cântat “La mulți ani”, întrucât părintele a împlinit, în luna octombrie, 75 de ani.

În încheiere a vorbit preotul Alexandru Pop, autorul cărții, care, vădit emoționat, și-a arătat mulțumirea sufletească ca, la împlinirea a 75 de ani, să aibă în jurul său oameni de știință, preoți și mireni, a reamintit conjunctura în care s-a ajuns la tipărirea acestei cărți și rolul hotărâtor pe care l-a avut Ilarie Opriș, coautor al acestei cărți, a mulțumit membrilor prezidiului pentru recenziile făcute, care, prin scris și prezență, au dat valoare și credibilitate celor scrise în cartea lansată recent, la Reghin. Au venit la eveniment uriseni din București, Brașov, Toplița, Tg. Mureș, Luduș și alte localități mai îndepărtate sau mai apropiate de Reghin. La încheierea manifestației s-au făcut poze de grup pe scările restaurantului, iar celor prezenți li s-a oferit o masă, nu înainte ca părintele protopop să spună o sfântă rugăciune de mulțumire și binecuvântare, cu ocazia zilei de naștere a părintelui Alexandru Pop.

Ne alăturăm și noi tuturor acelora ce i-au urat părintelui mulți ani cu sănătate și îi urăm să se bucure de viață, în sânul frumoasei sale familii, întru mulți ani.

Vasile Suciu Foto: Alexandru Tcaciuc

Lasă un comentariu