Întâlnire Viktor Orbán - Vladimir Putin, în Beijing

Distribuie pe:

Prim-ministrul Viktor Orbán a avut marți, la Beijing, o convorbire bilaterală cu președintele rus Vladimir Putin - a declarat pentru agenția ungară de presă MTI Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului. Cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-rusă în domeniul aprovizionării cu gaze și petrol și al energiei nucleare. În timpul întâlnirii, Viktor Orbán a subliniat importanța păcii. El a precizat: este crucial pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria, ca valul de refugiați, sancțiunile și luptele să ia sfârșit. (MTI)

Putin: Rachetele americane cu rază lungă livrate Kievului vor prelungi agonia Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că livrarea de către SUA și utilizarea de către Ucraina a unor rachete cu rază de acțiune lungă ATACMS nu vor schimba radical situația de pe front și nu vor face decât să prelungească “agonia” Ucrainei, informează Reuters și AFP.

“În primul rând, aceasta provoacă, desigur, rău și creează o amenințare în plus. În al doilea rând, noi vom putea desigur să respingem aceste atacuri. Războiul este război”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă în timpul vizitei sale în China. (Agerpres)

Uniunea Europeană nu poate accepta ca populația din Gaza să fie privată de apă

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a afirmat miercuri, la Strasbourg, că a priva de apă populațiile “este contrar dreptului internațional” și că Uniunea Europeană “nu poate accepta” ca acest lucru să se întâmple în Fâșia Gaza, informează AFP.

“A suspenda alimentarea cu apă a unei comunități aflate sub asediu este contrar dreptului internațional. Nu putem accepta aceasta”, a declarat Josep Borrell de la tribuna Parlamentului European, reunit în ședință plenară la Strasbourg.

În materie de drept umanitar, “se indică în mod clar că a priva o comunitate umană aflată sub asediu de o aprovizionare de bază cu apă este contrar dreptului internațional, atât în Ucraina, cât și în Gaza”, a subliniat Borrell.

“Condamnăm atacurile teroriste care au vizat Israelul, însă aceasta nu trebuie să ne împiedice să ne exprimăm îngrijorările cu privire la ceea ce se întâmplă în Gaza”, a continuat el în fața presei. “Sunt două lucruri care merg mână în mână”, a afirmat șeful diplomației europene.

Apa și hrana lipsesc pentru cei 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza, privați de asemenea de electricitate, după asediul impus de Israel începând cu 9 octombrie. Duminică, Israelul a susținut că a restabilit parțial aprovizionarea cu apă, după șapte zile de întrerupere a alimentării. Potrivit UNICEF, “dacă apa și carburantul nu vor ajunge imediat în Gaza”, sub asediu după 16 ani de blocadă israeliană, locuitorii săi vor fi “în pericol iminent de moarte sau de epidemii”. (Agerpres)

Ciolacu și premierul Ucrainei, Shmyhal, au semnat, la Kiev, un memorandum pentru tranzitul cerealelor

Premierul Marcel Ciolacu și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au semnat miercuri, la finalul ședinței comune a executivelor celor două țări, desfășurată la Kiev, un memorandum privind “asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene și o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina - România și a infrastructurii rutiere conexe”.

De asemenea, a fost semnat un acord între Cabinetul de miniștri al Ucrainei și Guvernul României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva și Sighetu Marmației.

Pe lista documentelor semnate la finalul ședinței comune a celor două executive se află și un Protocol de implementare între Cabinetul de miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor, dar și un Memorandum de înțelegere între Ministerul Economiei din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare. Totodată, a fost semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul farmaceutic, dar și o Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina. (Agerpres)

Viktor Orban a semnat, la Beijing, 10 acorduri economice

Agenția maghiară de presă MTI transmite că Viktor Orbán a purtat negocieri cu premierul chinez, luni, la Beijing, cu care a semnat zece acorduri economice.

Viktor Orbán a relatat că a treia mare conferință a inițiativei “O centură, un drum” are loc la Beijing, cu participarea reprezentanților a 130 de țări, printre care și a 20 de șefi de stat și de guvern.

După 2017 și 2019, Ungaria a primit din nou o invitație, pe care a acceptat-o cu bucurie, întrucât China este un partener economic important - a adăugat politicianul maghiar. Anul acesta, companiile chineze reprezintă cei mai mari investitori străini din Ungaria, a subliniat Orbán.

Premierul a relatat că luni au demarat negocieri cu premierul chinez și că au semnat zece acorduri de natură economică, apoi ziua a continuat cu întrevederi cu șefii celor mai mari două bănci chineze.

Potrivit lui Viktor Orbán, lumea a ajuns la o răscruce, iar marea întrebare este dacă ar trebui să fie război sau pace, izolare sau cooperare.

Maghiarii cunosc bine izolarea și știu ce presupune aceasta: sărăcire și un pericol constant de război, a explicat prim-ministrul.

“În schimb, noi lucrăm la extinderea relațiilor noastre economice, atât în direcția estului, cât și în cea a vestului. Sunt convins că doar așa putem păstra competitivitatea și securitatea Ungariei. Din acest motiv ne aflăm aici, în China, și despre asta vom discuta în zilele următoare”, a subliniat șeful guvernului de la Budapesta.

Premierul s-a deplasat la Beijing duminică, unde participă la cel de-al treilea summit al cooperării “O centură, un drum”, respectiv poartă negocieri oficiale cu liderii Chinei.

“Suntem un bun prieten în Europa pentru China și ne punem mari speranțe în cooperarea aceasta”, a spus premierul ungar. (MTI)

Lasă un comentariu