DE LA POLIȚIE

Distribuie pe:

* La data de 18 octombrie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Band au oprit un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din Sâncraiu de Mureș. S-a stabilit că cel în cauză nu deține permis de conducere, iar ca urmare a testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, cel în cauză fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. Urmare a probatorului administrat, tânărul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența substanțelor psihoactive, pentru administrarea întregului material probator.

* Tot la aceeași dată, polițiștii din Band au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 55 de ani, din localitate. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cel în cauză a fost condus la o unitate spitalicească, în vederea prelevării de probe biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei în sânge. A fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

* La data de 18 octombrie 2023, polițiștii Serviciului Rutier au depistat în localitatea Bălăușeri un autoturism condus de un bărbat, de 40 de ani, din județul Brașov, care conducea cu anvelopele uzate peste limita legală.

În urma celor constatate, i-a fost reținut certificatul de înmatriculare, fiindu-i totodată aplicată o amendă, în valoare de 580 de lei, conform prevederilor legale în vigoare.

* La data de 17 octombrie 2023, polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere Brașov și personal silvic din cadrul Ocolului Silvic Fâncel, au finalizat, la o societate din localitatea Ibănești, un control privind ilegalitățile îndreptate împotriva fondului forestier național, și anume tăierea, transportul, deținerea, prelucrarea și comercializarea materialelor lemnoase.

S-a constatat faptul că societatea în cauză depozitează cantitatea de 37,64 mc material lemnos (lemn rotund), pentru care nu s-a putut prezenta documente legale de proveniență. Totodată, s-a constatat lipsa din gestiune a cantității de 356,79 mc material lemnos, din diferite specii și sortimente.

Având în vedere cele constatate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 40.000 lei, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 394,43 mc (37,64 mc faptic și 356,79 mc valoric) material lemnos, în valoare de peste 156.000 de lei.

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE AL IPJ MUREȘ

Poliția avertizează asupra știrilor false

Ca urmare a propagării pe diferite rețele de socializare și pe grupurile de cadre didactice sau părinți a unui mesaj inițial anonim, prin care se anunța faptul că elevilor din diferite unități de învățământ din municipiul Târgu Mureș le sunt oferite drajeuri care ar conține substanțe psihoactive, Compartimentul Relații Publice din cadrul I.P.J. Mureș este abilitat să comunice următoarele:

La data de 18 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, cu suportul de specialitate al Unității Teritoriale de Analiză a Informației Târgu Mureș, au declanșat verificări cu privire la aceste aspecte.

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, aspectele se află în atenția polițiștilor din cadrul Biroului Siguranță Școlară și a celor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.

Activitățile demarate vizează și stabilirea veridicității informațiilor vehiculate, având în vedere că, din primele verificări, s-a constatat faptul că imaginea distribuită pe diferite grupuri nu este una veridică, fiind preluată din alte surse din spațiul public, iar unele dintre conturile care ar fi postat astfel de informații pe rețelele de socializare ar fi false.

Mai exact, s-a stabilit că informațiile în cauză ar fi fost publicate pentru prima dată pe un site în vara anului 2022, într-un alt județ, postarea fiind preluată la nivelul județului Mureș în luna noiembrie 2022, dar și în primăvara acestui an.

Menționăm în acest sens faptul că activitățile de verificare demarate ca urmare a primei postări apărute, în anul 2022, nu au confirmat, nici la acea dată, aspectele la care articolul făcea referire.

De asemenea, din verificările ulterioare a reieșit că informațiile și imaginile atașate sunt identice cu cele distribuite în prezent.

La nivelul I.P.J. Mureș și al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș nu au fost înregistrate plângeri sau sesizări privind astfel de circumstanțe.

Și, pentru că primul pas în prevenirea implicării minorilor în situații de risc la adresa siguranței lor se realizează în familie și la școală, vă reamintim, stimați părinți, o recomandare cu caracter permanent, și anume aceea de a acorda o atenție deosebită anturajului copilului, modului în care alege să-și petreacă timpul liber, observând atent schimbările de comportament în funcție de contextul în care se regăsește copilul.

Reamintiți-i copilului sfatul de a nu accepta diverse atenții, îndeosebi din partea persoanelor necunoscute, și să nu urce în mașini în care se află persoane necunoscute, chiar dacă, printre pasageri sau poate chiar conducătorul auto, sunt persoane pe care le cunoaște.

Cadrelor didactice le reamintim necesitatea supravegherii atente a elevilor și în afara spațiului clasei, în curtea școlii, în interacțiunea cu elevii altor clase sau cu persoane necunoscute care i-ar putea aborda din afara unității de învățământ.

Polițiștii din cadrul I.P.J. Mureș, împreună cu cei din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, efectuează permanent activități specifice de verificare, dar și de prevenire a victimizării minorilor prin fapte conexe consumului de droguri și nu numai.

Compartimentul de Presă al IPJ Mureș

Lasă un comentariu