Israel – încă un român dispărut. Avertismente de călătorie în zone de conflict, emise de MAE

Distribuie pe:

“În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la dispariția a încă unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel” a anunțat, ieri, Ministerul Afacerilor Externe.

Până la acest moment, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, patru cetățeni cu dublă cetățenie israeliano-română au decedat și două sunt notificate ca dispărute, se arată în comunicatul dat publicității.

Tot în cursul zilei de ieri, MAE a emis avertismente de călătorie pentru: Libia, Siria, Israel, Liban, China, Armenia, Afghanistan, Sudanul de Sud, Irak, Azerbaidjan, Mali, solicitând cetățenilor români să părăsească aceste țări /să evite deplasările ce nu sunt necesare.

În ceea ce privește Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă “cu fermitate” cetățenilor români să evite orice fel de călătorie, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această țară, cu precizarea că punctele terestre de frontieră cu Egipt, Ciad, Niger, Algeria și Sudan sunt închise.

Singurul punct de trecere a frontierei, care este, de regulă, deschis, este cel cu Tunisia, dar și acesta înregistrează frecvente închideri, cu durate variabile, de cele mai multe ori fără un anunț prealabil.

Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr, cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată - crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea acestora în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor, atrage atenția MAE român.

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu