Taxarea miliardarilor ar putea genera anual 250 de miliarde de dolari

Distribuie pe:

Guvernele trebuie să deschidă un nou front în combaterea evaziunii fiscale pe plan internațional impunând o taxă minimă globală pentru miliardari, care ar putea aduce la buget 250 de miliarde de dolari anual, conform unui studiu publicat ieri de Observatorul Fiscal al UE, grupul de cercetare găzduit de Facultatea de economie din Paris.

Dacă va fi percepută, suma ar fi echivalentul a doar 2% din averea de aproape 13.000 miliarde de dolari deținută de 2.700 de miliardari pe plan internațional.

În prezent, impozitul personal efectiv pentru miliardari este deseori mult mai redus decât pentru alți plătitori de taxe cu mijloace mult mai modeste, deoarece ei își pot pune banii în companii scoică pentru a nu plăti impozit pe venit. “În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale și acceptabilitatea socială a impozitării”, le-a spus jurnaliștilor directorul Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman.

Sporirea inegalităților legate de avere în unele țări alimentează solicitările ca cei mai bogați cetățeni să suporte mai mult din povara fiscală deoarece finanțele publice sunt afectate de sumele cheltuite în timpul pandemiei, de îmbătrânirea populației și de necesitățile uriașe de finanțare pentru tranziția climatică.

Deși ar putea dura ani de zile până la instituirea unei taxe minime globale pentru miliardari, Observatorul Fiscal dă ca exemplu succesele înregistrate de guverne privind sfârșitul secretului bancar și reducerea oportunităților pentru corporații de a muta profiturile în țări cu o fiscalitate scăzut.

Agerpres

Lasă un comentariu