La biserica “Înălțarea Domnului” din Reghin, Eveniment editorial dedicat protopopului Galaction Șagău

Distribuie pe:

Biserica “Înălțarea Domnului” din municipiul Reghin a găzduit un eveniment cultural deosebit: lansarea cărții “Protopopul Ortodox Român al Reghinului, Galaction Șagău (1843-1914) - potecă de fapte. Culegere de documente”, ediție semnată, alcătuită și îngrijită de Milandolina-Beatrice Dobozi. Lucrarea a fost tipărită în acest an la Editura Intermedia Group din Târgu-Mureș, cu sprijinul financiar al Protopopiatului Ortodox Român Reghin.

În debutul manifestării culturale, părintele protopop Valentin Vârva, în calitate de gazdă, a rostit un cuvânt de deschidere. Apoi, s-a adresat celor prezenți părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, care a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În continuare, părintele Oliviu Botoi a subliniat aspectele importante din viața și activitatea protopopului Galaction Șagău, evidențiind roadele misiunii sale pastoral-misionare, culturale și administrativ-gospodărești de care s-au bucurat generații întregi de clerici și credincioși. În finalul intervenției, părintele consilier eparhial a transmis mulțumiri și cuvinte de felicitare autoarei volumului, arătându-și prețuirea pentru o astfel de muncă ce va sta la baza unor lucrări științifice viitoare. Părintele Oliviu Botoi a scris și o prefață la această lucrare semnată de doamna Milandolina-Beatrice Dobozi.

În continuare, a luat cuvântul prof. univ. dr. Liviu Boar, care a subliniat efortul de documentare și cercetare al autoarei cărții, alături de care a dus la bun sfârșit mai multe proiecte editoriale de anvergură, reprezentative pentru cultura și istoria județului Mureș și a Transilvaniei. Apoi, părintele Teodor Beldean, fost protopop al Reghinului, a evocat personalitatea preoților care au slujit la Altarul bisericii “Înălțarea Domnului” din municipiu și rolul lor în istoria Bisericii Ortodoxe strămoșești. Nu în ultimul rând, s-a adresat auditoriului autoarea volumului dedicat protoiereului Galaction Șagău, Milandolina-Beatrice Dobozi, care a adus cuvenitele mulțumiri tuturor celor care au sprijinit-o pe întreaga durată a acestui demers editorial întreprins cu multă acribie și dăruire.

În ultima parte a evenimentului, a luat cuvântul domnul avocat Stelian Doru Catană, în calitate de președinte al despărțământului Reghin al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA). De asemenea, a rostit un cuvânt de apreciere și felicitare doamna Maria Precup, fost primar al municipiului Reghin, care s-a remarcat în numeroase rânduri drept un susținător fervent al inițiativelor menite să consolideze cultura națională în municipiul Reghin. La final, a luat din nou cuvântul părintele protopop Valentin Vârva, adresând alese mulțumiri tuturor celor prezenți la eveniment.

Protopopul Galaction Șagău s-a născut la data de 20 martie 1843, în localitatea Idicel, județul Mureș. A fost hirotonit întru preot în toamna anului 1869, de către Mitropolitul Andrei Șaguna, ocupând întru început postul de preot-capelan în localitatea Idicel. La scurt timp, a fost ales în funcția de notar al Oficiului protopopesc, după care a devenit protopop al Reghinului. De numele protoiereului Galaction Șagău se leagă edificarea bisericii “Înălțarea Domnului”, întâiul locaș de cult ortodox din centrul istoric al Reghinului. Ulterior, acesta a transferat sediul protopopiatului în vecinătatea noii biserici.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei

Lasă un comentariu