PACE, PACE, nu RĂZBOI și MOARTE

Distribuie pe:

Motto: “PACEA între popoare și PACEA universală este un idol în adevăr sublim, a cărei realizare o au dorit și o vor dori totdeauna toți oamenii de bine”.

Gheorghe Barițiu (1812-1893), istoric, publicist, întemeietorul presei din Transilvania

* a) Omul civilizat are războaie mai lungi și mai curate de purtat pe fața planetei, decât uciderea de oameni.

b) Inteligența respinge ura și războiul între popoare, amenințătorul vieții și gândirii.

c) Războiul - ruină, jale, doliu, întuneric. Civilizația urăște imaginea lui putredă și neagră.

d) Negreșit că cine zice război, zice cataclism. Asemănător cu o surpare geologică sau cu o izbucnire de vulcani, războiul suspendă viața popoarelor, nesocotește egoismul individual, aruncă averea fizică și sufletească a omului pradă armelor asăltătoare.

e) Tot ce a clădit “Pacea”, înfățișată ca un înger înalt cu ramura tinereții în mână... cade în cenușa științifică a obuzelor morții.

f) Războiul este un anacronism (idei vechi) monstruos.

g) Războiul este un examen moral, încordarea supremă a conștiinței unui popor.

h) Războiul este o adevărată școală a crimei. El încurajează și dezvoltă numai instinctele brutale în om, face apel la tot ce este o dezlănțuire a tuturor patimilor, el este întotdeauna o degradare a omului în animalitate, care demoralizează atât pe învingător, cât și pe învins.

j) Războiul trebuie considerat ca o reîntoarcere a civilizației la barbarie, a dreptului la anarhie primitivă.

k) Unde se varsă sânge - fuge adevărata libertate și toate democrațiile din lume.

l) Datoria noastră este ca, cu orice preț, să ferim ca ROMÂNIA să devină teatrul războiului, ca orașele și satele noastre să nu fie prefăcute în cenușă, ca populațiile noastre să nu fie masacrate, ca avuțiile noastre, fructul muncii... să nu se nimicească în mijlocul unui război.

(Coloana infinită - “Din gândirea română modernă”)

***

* “Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Pacea mea am adus vouă, pacea mea las vouă, să vă iubiți unii pre alții.!..”

Iisus Hristos (1-33) - “Fiul lui Dumnezeu”.

***

* “O pace definitivă va fi posibilă pentru toate statele și națiunile mari și mici, când va fi dreaptă. Așadar, nu numai când statele mari, din calcul, vor renunța la mijlocul războiului, la tratarea conflictelor dintre ele, dar și atunci când și restul statelor mici vor avea siguranța desăvârșită și garanția cinstită a autonomiei lor. O pace eternă va fi... dreaptă când nu vor mai exista mici națiuni asuprite”.

Dimitrie Gusti (1888-1955), sociolog, filosof, estetician.

Cu dragoste de pace, preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu