SEMNALĂM... SEMNALĂM... O nouă plată pe cap de animal pentru vacile de carne și bivolițe

Distribuie pe:

Conform unui proiect recent depus în Parlament, fermierii care cresc vaci din rase de carne și bivolițe ar putea beneficia de o nouă subvenție, de 70 euro/cap de animal, a anunțat vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, deputatul UDMR Lóránd Magyar, inițiatorul propunerii legislative.

Schema de ajutor se va acorda în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, urmând să fie valabilă până la data de 31 decembrie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale, combustibil, forţă de muncă şi alte costuri.

Suma se va acorda crescătorilor de vaci din rase de carne și bivolițe prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii vor trebui să deţină vaci de carne şi/sau bivoliţe în exploataţie cu cod ANSVSA înscrisă în Baza Națională de Date (BND) până la 1octombrie 2023, inclusiv.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 30.865.775 de lei, echivalentul sumei de 6.265.000 euro,și  se asigură de la bugetul de stat. În situația în care rămân sume nefolosite, banii se împart beneficiarilor proporţional cu numărul capetelor de vacă de carne/bivolițe.

Beneficiarii vor depune Cererea până la 31 decembrie 2024, însoțită de documentele justificative și declaraţia pe propria răspundere că nu se află în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2023, la centrele judeţene/ locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative va fi de 30 zile lucrătoare. Plata ajutorului de stat se efectuează până în 31 decembrie 2024.

Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine și bubaline are nevoie și de aprobarea Comisiei Europene.

B.V.B.

Lasă un comentariu