SEMNALĂM... SEMNALĂM... Sprijin de urgență pentru sectorul vegetal

Distribuie pe:

Până la sfârșitul anului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va efectua plata unui sprijin de urgență pentru fermierii din sectorul vegetal. Schema de ajutor de stat pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase, prin care se subvenționează jumătate din consumul de motorină din anul 2022 este în valoare de peste 275 de milioane de lei. Conform HG 845/2023, sprijinul financiar sub formă de grant se acordă producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.  

La Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică de plată aferentă anului 2022, au fost înregistrate 200.611 cereri de solicitare, la nivel național.

În județul Mureș 7.891 de beneficiari au solicitat sprijin în valoare de 5.196.828 de lei, a precizat, pentru Cuvântul liber, Ovidiu SĂVÂȘCĂ, director executiv la APIA Mureș.

Sprijinului excepţional se acordă sub formă de grant, având o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină. În stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină. Cuantumul este de 2 lei/litru de motorină pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb/orz/floarea–soarelui/rapiță.

B.V.B.

Lasă un comentariu