Război Israel - HAMAS: Armata israeliană avansează metodic în Gaza

Distribuie pe:

Armata israeliană (IDF) avansează “metodic” în Fâșia Gaza, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care exclude orice încetare a focului în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, cerut de organizațiile umanitare, care deplâng o situație catastrofală pe teritoriul palestinian. “IDF și-a extins pătrunderea terestră în Fâșia Gaza, o face în etape măsurate și foarte puternice, avansând metodic”, a declarat luni Benjamin Netanyahu, potrivit căruia “a treia fază” a operațiunii militare a început. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Jonathan Conricus a confirmat marți dimineața că “trupele israeliene se află în diferite părți din nordul Fâșiei Gaza” și a declarat că înțelege că situația umanitară este dificilă în enclava palestiniană, “dar nu este vina noastră”.

Hamas a publicat o înregistrare video cu trei femei prezentate ca ostatice dintre cei 239 de captivi confirmați, răpiți de gruparea islamistă din 7 octombrie, în ziua atacului surpriză asupra zonei de sud a Israelului. Una dintre femei îi cere premierului israelian să încheie un schimb de

prizonieri cu mișcarea islamistă pentru a obține eliberarea acestora. În replică, Netanyahu a numit videoclipul “propaganda psihologică crudă” a Hamas. Totodată, armata israeliană a anunțat că a eliberat în timpul unei operațiuni terestre o femeie soldat ținută ostatică în Fâșia Gaza. Pe de altă parte, Israelul a confirmat moartea unei femei germano-israeliene, Shani Louk, care a fost răpită de Hamas în timp ce participa la un festival de muzică.

Gruparea islamistă Hamas pune condiții pentru a permite plecările din Fâșia Gaza, a comunicat luni Departamentul de Stat al SUA prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller. “La fel cum credem că (Hamas) ar trebui să elibereze toți ostaticii pe care îi dețin, credem că ar trebui (...) să îi lase să plece pe cetățenii americani și pe alți cetățeni străini, care sunt practic obligați să rămână în Gaza împotriva voinței lor, deoarece Hamas nu își respectă răspunderea de a acționa pe partea sa a punctului de trecere de la Rafah”, la frontiera cu Egiptul, a declarat Miller presei.

Lasă un comentariu