“Fabricat în România” Finanțare nerambursabilă prin Programul de Microindustrializare

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial a fost publicată, zilele trecute, procedura programului național multianual de microindustrializare. Implementarea Schemei de minimis revine Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIMM) și în parteneriat cu instituțiile de credit cu care vor fi semnate convenții de colaborare, în urma unui proces de selecție deschis, transparent, nediscriminatoriu și necondiționat, se arată într-un Comunicat de presă al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În cuprinsul aceluiași document se arată și că programul de Microindustrializare își propune să sprijine investițiile în sectoarele economice prioritare, precum și să faciliteze creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor. Inițiativa mai are drept obiectiv și susținerea producției interne și promovarea conceptului “Fabricat în România”. În acest scop, antreprenorii vor putea contracta credite de investiții de la băncile partenere, în timp ce MEAT va acoperi până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minimă a creditului de investiții este de 250.000 lei, însă va fi acordat doar după verificarea finală a bancabilității, de către instituția de credit parteneră. Pentru anul 2023, Programul de Microindustrializare dispune de un buget în valoare de 85.000.000 lei, cu un număr estimat de 170 de beneficiari.

Printre investițiile eligibile se numără echipamente tehnologice - mașini, utilaje și instalații de lucru, sisteme de eficientizare energetică, echipamente pentru colectarea, reciclarea și reutilizarea deșeurilor industriale, achiziția de autoutilitare și autovehicule speciale sau de spații de lucru și producție, dar și realizarea de site-uri de prezentare a activității. Fabricarea de mobilă, calculatoare și de mașini, precum și alte sectoare, detaliate în procedură, sunt de asemenea eligibile în cadrul programului. De sprijinul financiar nerambursabil pot beneficia societățile care desfășoară activități din domenii precum industria alimentară, metalurgică, a textilelor și a articolelor de îmbrăcăminte, prelucrătoare a lemnului, precum și industriile ce au ca scop fabricarea de produse din: hârtie, farmaceutice și chimice, cauciuc și mase plastice.

Înscrierile se vor desfășura online și vor fi anunțate la o dată ulterioară. Procedura prevede depunerea unor cereri tip de acord de principiu la creditare și finanțare prin intermediul unui formular electronic de înscriere, care va fi disponibil pe site-ul MEAT.

(B.V.B.)

Lasă un comentariu