Gaza a devenit un cimitir pentru mii de copii!

Distribuie pe:

Rezumatul declarațiilor purtătorului de cuvânt al UNICEF, James Elder, la conferința de presă din 31 octombrie, la Palais des Nations din Geneva

Încă din primele zile ale ostilităților fără precedent din Fâșia Gaza, UNICEF a fost explicit cu privire la necesitatea încetării imediate a focului din motive umanitare, pentru a asigura accesul ajutoarelor, iar copiii răpiți să fie eliberați. La fel ca mulți alții, am pledat pentru oprirea uciderii copiilor.

Temerile noastre cele mai mari cu privire la numărul raportat de copii uciși s-au transformat în zeci, apoi în sute și, în cele din urmă,

s-a ajuns la mii de copiii care au murit în doar două săptămâni. Cifrele sunt îngrozitoare; se pare că peste 3.450 au fost uciși, iar numărul crește îngrijorător în fiecare zi.

Gaza a devenit un cimitir pentru mii de copii. Este un iad viu pentru toți ceilalți.

Peste un milion de copii din Gaza trec și printr-o acută criză de apă. Capacitatea de producere a apei, în Gaza, este de doar 5%

din producția zilnică obișnuită. Decesele în rândul copiilor - mai ales al sugarilor - din cauza deshidratării reprezintă o amenințare tot mai mare.

Iată ce mi-a spus una dintre colegele mele de la UNICEF, Nesma, care locuiește și lucrează în Gaza. Are doi copii: Talia, în vârstă de 4 ani, și Zain, în vârstă de 7 ani: “Simt că mi se frânge inima când îi văd pe copiii din jurul meu cum se zbat pentru o ceașcă de apă curată și nu au de unde să capete. Zain îmi cere tot timpul apă obișnuită”. Adică, apă potabilă sigură, nu apă sărată, care este singura opțiune în acest moment, și care îi îmbolnăvește pe copii.

La toate acestea se adaugă traumele. Când luptele se vor opri, costurile pentru recuperarea acestor copii și a comunităților din care fac parte vor fi suportate de generațiile viitoare. Înainte de această ultimă escaladare, peste 800.000 de copii din Gaza - trei sferturi din numărul total al copiilor - au fost identificați ca având nevoie de asistență psihiatrică și sprijin psihosocial. Asta înainte de recentul coșmar prin care au trecut.

Aceeași colegă de la UNICEF, Nesma, al cărei copil de 7 ani cere cu disperare apă curată, a explicat și trauma prin care trece fiica ei, Talia, în vârstă de 4 ani. Talia prezintă simptome severe de stres și frică, iar acum se automutilează - își smulge părul și își zgârie coapsele până la sânge. Și totuși, așa cum explică mama ei: “Nu-mi permit luxul să mă gândesc la sănătatea mintală a copiilor mei. Îmi tot spun: Nesma, ține-i în viață. Abia când toate acestea se vor termina, le voi oferi îngrijirea medicală de care au nevoie”.

O spunem din nou, în numele Taliei, al lui Zain și ale celorlalți 1,1 milioane de copii din Gaza, care trăiesc un coșmar: avem nevoie de o încetare imediată a focului, din motive umanitare. Și ca toate punctele de trecere în Gaza să fie deschise pentru accesul sigur, susținut și nestingherit al ajutoarelor, inclusiv apă, alimente, materiale medicale și combustibil.

Și dacă nu vor fi nici încetare a focului, nici apă, nici medicamente și nici eliberarea copiilor răpiți? Atunci, înseamnă că ne îndreptăm spre orori și mai mari, care îi pun la grea încercare pe copiii nevinovați. (sursa și foto - unicef.org/press-releases/gaza-has-become-graveyard-thousands-children)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu