Cât timp își va mai bate joc Guvernul de instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate? Polițiștii mureșeni au început protestele. Doar avertisment pentru contravenții

Distribuie pe:

Președintele sindicatului polițiștilor, EUROPOL Mureș, Daniel Marcel Oltean, a transmis că de luni, 18 decembrie, polițiștii mureșeni au început protestele pentru a-și primi drepturile care li se cuvin. Într-un comunicat de presă dat publicității duminică seara de Sindicatul polițiștilor Europol se arată că “Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu a arătat niciun fel de interes pentru plata sumelor restante către polițiști, deși pentru alte categorii salariale s-au găsit fonduri și instrumente legislative pentru a li se mări salariile peste nivelul prevăzut de Legea 155/2017”.

În comunicat se arată că există o “bătaie de joc la adresa angajaților MAI, dar și din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională” și că “Guvernul României nu înțelege că polițiștii și militarii nu mai acceptă să fie sacrificații de serviciu, în timp ce avem fonduri pentru orice alte cheltuieli publice”.

Conform sindicaliștilor din Poliției, prima fază a protestului, care a început luni, 18 decembrie, se va desfășura astfel: vor fi aplicate doar avertismente verbale și scrise în cazul faptelor de natură contravențională constatate (în perioada 18-24 decembrie), polițiștii se vor prezenta la centrele de transfuzie sanguină din țară în timpul programului (la Târgu Mureș s-au prezentat luni, 18 decembrie, la ora 8.00) și, de asemenea, vor fi organizate activități de protest în fața sediilor prefecturilor, la Târgu Mureș acțiunea urmând să aibă loc în 20 decembrie.

Dacă nici după data de 24 decembrie solicitările polițiștilor nu vor fi rezolvate, se va apela și la alte forme de protest: refuzul de a mai face ore suplimentare, refuzul de a se mai prezenta la cazuri în timpul lor liber, refuzul de a mai suplini lipsa de logistică, refuzul de a mai efectua alte atribuții decât cele din fișa postului.

De asemenea, polițiștii amenință că vor boicota alegerile din 2024, refuzând să asigure paza secțiilor de votare.

Polițiștii solicită să li se plătească ultima tranșă restantă din Legea 155/2017, deblocarea normei de hrană pentru a fi pusă la nivelul ultimei actualizări (aceasta este de 48 lei/zi în timp ce ei primesc 34 lei/zi), alocarea sumelor necesare pentru bunuri și servicii necesare reparațiilor auto, utilităților, consumabilelor etc., actualizarea normei de echipare, plata compensației de chirie la nivelul salariului de funcție în plată și nu la nivelul salariului din 2009 cum este acum, eliminarea inechităților dintre funcțiile salarizate diferit pentru aceeași muncă. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu