Reguli comune pentru părinți și copii

Distribuie pe:

Toți părinții își doresc să îi ofere cea mai bună educație copilului lor și să îl ajute să se dezvolte frumos, însă mereu se întreabă dacă au atitudinea cea mai potrivită pentru a-și atinge scopul.

În ajutorul acestora, specialiștii în psihologie, citați de totuldespremame.ro, au stabilit câteva reguli comune, astfel încât să nu mai fie atât de greu să fii părinte, dar nici copil.

Copiii pun întrebări incomode - Indiferent de vârstă, copiii sunt curioși și pun întrebări cât se poate de incomode. De la cum apar copiii și ce fac părinții în dormitor până la întrebări ciudate, precum de ce se numește broasca la fel ca broasca de la ușă. Regula cea mai importantă în cazul de față se numește... adevăr. Copiii au nevoie de adevăr, dar spus pe înțelesul lor.

Argumente - Copil sau adult, toți avem nevoie de argumente atunci când ni se cere un lucru, iar în cazul copiilor întrebarea “de ce?” devine destul de enervantă (atunci când este pusă de zeci de ori), însă este de datoria noastră să explicăm. Dacă le spunem să mănânce fructe și legume, este nevoie și să le spunem că organismul lor are nevoie de nutrienții și vitaminele din fructe și legume pentru a funcționa corect. Până la urmă este felul lor de a ști că toate lucrurile pe care le fac au un motiv bine întemeiat.

Încurajări - Uneori, copiii își doresc ca părinții să înțeleagă că ei nu sunt buni la matematică și că fac eforturi incredibile pentru a înțelege la ce le folosește o materie atât de complicată. Ei au nevoie de încurajări când întâmpină greutăți și trebuie să știe că, indiferent ce s-ar întâmpla, părinții îi iubesc la fel de mult. Astfel, se vor strădui să nu își dezamăgească cele mai importante ființe din viața lor.

Secretul trebuie să rămână secret - Dacă v-a fost împărtășit un secret, nu îl divulgați nici măcar celuilalt părinte. Ar fi ca și cum v-a fost încredințată încrederea celui mic, iar voi nu luați lucrurile în serios.

Dreptul de a alege - Acesta ceste felul în care se formează personalitatea copilului și fiecare are dreptul să facă alegeri. Uneori, copilul poate face alegeri greșite, însă acesta trebuie încurajat și dus cu grijă către direcția corectă, fără să se simtă frustrat, fără să aibă senzația că i se impun lucruri. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu