Nouă autostradă în județul Mureș, în lucru

Distribuie pe:

Astăzi a fost desemnat câștigătorul pentru Secțiunea 1 a Autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț, parte a Autostrăzii A8!

Primul tronson din Autostrada Unirii are 24,4 km, astfel: Târgu-Mureș - Miercurea Nirajului - 22 km, și drumul de legătură cu Autostrada Transilvania A3 - 2,390 km.

Antreprenorul turc va avea la dispoziție maximum 6 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru cea de execuție.

Contractul cu o valoare de 2,46 miliarde lei (fără TVA) prevede inclusiv construcția a 36 de poduri, pasaje și viaducte printre care un pasaj cu o lungime de 256 metri.

Autostrada traversează jud. Mureș prin localitățile Gheorghe Doja, Crăciunești, Acățari, Păsăreni, Gălești și Miercurea Nirajului. Traseul Secțiunii I conține 36 de structuri, respectiv 16 poduri + 16 pasaje + 4 structuri casetate.

Vor fi montate panouri fono-absorbante pentru a scădea nivelul de zgomot, 4.000 m de panouri doar în comuna Crăciunești și 1.350 m, în comuna Gheorghe Doja - spre exemplu, garduri pentru ca animalele să nu pătrundă pe partea carosabilă, plase pentru păsări și ecoducte pentru animalele sălbatice.

Finanțarea lucrărilor pentru tronsoanele I și III este asigurată prin PNRR, iar acestea trebuie finalizate până în 2026.

A8 este autostrada care, de facto, va desăvârși, din punctul de vedere al infrastructurii rutiere, Marea Unire de la 1918.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu