Creșterea, sacrificarea și comercializarea porcilor din gospodării va fi permisă

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, i-a convocat luni dimineață pe reprezentații Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului, care se află în dezbatere publică pe site Autorității.

În urma discuțiilor cei de la ANSVSA au modificat Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 (Legea porcului), prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcinelor din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv, informează ANSVSA printr-un comunicat.

“Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine în România, așa numita Lege a Porcului, publicate pe site, oamenii puteau să își crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i și comercializeze. (Agerpres)

Lasă un comentariu