Beneficiile mersului retro (cu spatele)

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Roehampton, citați de descopera.ro, au constatat că persoanele care merg ocazional retro (cu spatele) au rezultate mai bune la testele de memorie și în starea generală de sănătate în comparație cu cele care stau pe loc sau se deplasează doar înainte.

Mersul retro poate fi folosit, atât ca parte a unui regim de terapie fizică, cât și pentru îmbunătățirea condiției fizice și a sănătății generale pe termen lung.

Stabilizează echilibrul

Potrivit specialiștilor, pe lângă faptul că mersul pe jos nu necesită echipament special sau abonament la sală, ci este complet gratuit, pentru majoritatea oamenilor această activitate este ceva ce fac automat. Pentru că nu necesită un efort conștient, mulți dintre noi uităm beneficiile mersului pe jos pentru sănătate.

Însă, lucrurile se schimbă atunci când încetăm să mai mergem “pe pilot automat” și dăm o provocare creierul și corpului mergând cu spatele. Nu numai că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar aduce și multe beneficii suplimentare pentru sănătate.

Experții atrag atenția că îmbunătățirea stabilității echilibrului este unul dintre cele mai importante beneficii ale mersului cu spatele. Astfel, mersul cu spatele poate îmbunătății mersul normal, dar și echilibrul pentru adulții sănătoși, precum și pentru cei care suferă de osteoartrită la nivelul genunchilor.

Mersul cu spatele ne determină să facem pași mai mici și mai frecvenți, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare a mușchilor din partea inferioară a picioarelor, reducând în același timp povara asupra articulațiilor.

Totodată, modificarea înclinației dintre nivelul încheieturilor ameliorează durerile în afecțiunile articulațiilor, cum ar fi fasciita plantară, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi.

Schimbările posturale ca urmare a mersului cu spatele folosesc, de asemenea, mai mulți mușchi care susțin coloana lombară, fiind un exercițiu deosebit de benefic pentru persoanele cu dureri de spate cronice.

Mersul retro a fost folosit chiar și pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice sau în urma unui accident vascular cerebral cronic.

Recuperează” pierderile de memorie

Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice. În timp ce mersul normal ne ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, mersul cu spatele poate fi și mai eficient, întrucât consumurile de energie sunt cu aproape 40% mai mari decât ale mersului cu aceeași viteză înainte și, prin urmare, putem slăbi mai mult.

Un alt efect benefic al mersului înapoi are implicații importante în abordarea medicală a pierderilor de memorie. În acest sens, a fost realizat un studiu, în care participanții au fost împărțiți în grupuri care au vizionat o înregistrare a unui eveniment înscenat (unei femei îi era furată geanta), o listă cu cuvinte sau un set de imagini. Apoi, subiecții au mers înainte sau înapoi pe o distanță de zece metri, au urmărit înregistrări video filmate în timpul deplasării în față sau în spate sau și-au imaginat că se deplasau în cele două direcții. La finalul experimentului, participanții au răspuns la întrebări referitoare la înregistrarea video sau li s-a solicitat să își amintească imaginile ori cuvintele observate inițial.

Rezultatele au indicat faptul că mersul cu spatele (real, indus sau imaginar) a îmbunătățit procesul de amintire a detaliilor observate în înregistrarea video, a cuvintelor și a imaginilor.

Astfel, s-a demonstrat în premieră că această “călătorie mentală în timp” indusă de mișcare direcționată înapoi a îmbunătățit performanțele mnemonice (de memorie) în cazul a diferite tipuri de informații, un proces numit “efect mnemonic de călătorie în timp”.

Alte beneficii

Mersul cu spatele dezvoltă sistemul cardiovascular, tonifică mușchii și întărește oasele și ligamentele din întregul corp, reducând riscul de apariție a accidentărilor. Acest lucru funcționează prin dezvoltarea forței și a abilității de a ne coordona mișcările, în special cele ale mușchilor din partea inferioară a corpului, îmbunătățind, în același timp, și capacitatea de a schimba în siguranță direcția și sensul de mers.

În plus, îmbunătățește postura, crește masa musculară, stimulează activitatea creierului, îmbunătățește nivelul capacității aerobe maxime (de respirație), reduce impactul cu solul și, implicit, probabilitatea apariției leziunilor la nivelul articulației genunchiului (entorse, rupturi de ligamente, leziuni ale meniscurilor, luxații etc.), îmbunătățește performanțele fizice și vederea și... reduce plictiseala.

Oamenii de știință recomandă în mod special ca mersul retro să fie inclus în terapia pacienților cu accident vascular cerebral cronic, fapt ce accelerează viteza de recuperare a acestora. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: Pixabay)

Lasă un comentariu