TINERII PARETO - MOTORUL ECONOMIC AL ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Românii Pareto sunt profesioniști tineri din mediul urban, care au mai multe surse de venit. Ei sunt oameni de carieră și se concentrează mult pe partea profesională a vieții lor. Cei mai mulți dintre ei au vârste între 25 și 44 de ani, sunt persoane cu un nivel ridicat de educație, incidența celor cu studii superioare fiind cu 60% mai mare față de publicul comercial general.

Deși ponderea celor care nu au copii este mai mică față de restul populației, potrivit unui studiu recent realizat de Rethink România și citat de economica.net, în acest an calitatea vieții lor nu mai este chiar atât de mulțumitoare.

Bariere în calea evoluției

Populația Pareto în România reunește 1,9 milioane de oameni, care înseamnă 20% din publicul comercial general digitalizat. Venitul mediu net lunar al unui cetățean Pareto este de aproximativ 6.000 lei și la nivel de gospodărie Pareto de aproximativ 12.000 lei. Cetățenii Pareto sunt consumatori importanți în economie, cu o cotă disproporționată a veniturilor în majoritatea categoriilor de consumatori. Aceștia reprezintă forța motrice pentru adoptarea de noi produse sau servicii, sunt cei care economisesc, investesc și donează.

Potrivit studiului, ei consideră că printre barierele care ne împiedică să evoluăm, ca indivizi, comunitate și țară sunt hoția, corupția, lipsa de educație, abuzul de putere, răutatea, dar și lenea, toate acestea fiind motive întemeiat pentru emigrare.

Corupția este principala barieră pe care românii Pareto o văd în calea dezvoltării, urmată de lipsa de educație. 3% dintre ei sunt deciși să plece definitiv din țară în următorul an.

Valori

Valorile cheie pentru populația Pareto sunt familia (70%), corectitudinea și respectul reciproc. Față de 2021, apare alături de acestea și bunătatea și simțul responsabilității.

Populația Pareto are în continuare încredere în sine și în forțele proprii, dar și-a pierdut încrederea în cei din jur. Dacă reușitele li se datorează, în schimb pentru probleme sunt de vină alții, iar climatul recent de incertitudine a adâncit această discrepanță.

Românii Pareto sunt educați, deschiși către nou, către modernism și dezvoltare. Cum inteligența artificială pare a fi apogeul tehnologiei moderne, aceștia au fost chestionați și cu privire la acest aspect. 10% dintre ei s-au declarat încântați, 46% s-au plasat undeva între încântare și îngrijorare și doar 5% au spus că sunt îngrijorați de nivelul de dezvoltare pe care l-a atins aceasta.

Temeri

Senzația de incertitudine pe care o trăiește populația Pareto vine cu o centrare mai mare pe propriile nevoi în detrimentul celor din jur.

Cât despre ce îi sperie cel mai mult pe românii Pareto, temerile acestora au rămas aproape neschimbate în ultimii trei ani. Astfel, 57% dintre ei se tem că nu i-ar putea susține pe cei dragi în fața unor boli grave, iar 54% se tem pentru propria lor sănătate. Totodată, lor le este frică și de instabilitate financiară (47%), dar și de moarte (26%), în creștere față de anii trecuți.

Totuși, față de anii trecuți, se observă o creștere a percepției de unitate a țării și o claritate ceva mai bună (de la un nivel foarte scăzut) despre obiectivele României. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu